Live

Doar 33% dintre români mai sunt dispuși să plece la muncă peste hotare. Soluția pe care au găsit-o în pandemie (studiu)

Data publicării:
Tendinte pe piata muncii. Cum și cînd se vor relua angajările. FOTO: Getty Images

Tot mai puțini români vor să muncească peste hotare. Potrivit unui studiu recent, doar 33% dintre români mai sunt dispuși să plece la muncă în străinătate, în scădere cu 22 de puncte procentuale faţă de 2018. Este concluzia unui studiu realizat recent de o companie de consultanță și de un site de recrutări online. 

Restricţiile de călătorie din perioada pandemiei au avut un impact puternic asupra atitudinilor românilor față de munca în afara țării. Dorința de relocare a fost, de asemenea, afectată de faptul că tot mai multe companii străine acceptă ca angajații lor să muncească de acasă în această perioadă, chiar dacă "acasă" înseamnă în altă țară.

De altfel, există numeroși români care pe perioada pandemiei s-au întors în țară, dar au continuat să lucreze pentru companii din străinătate păstrându-și toate beneficiile unui loc de muncă în afara țării, ceea ce pentru mulți a fost cea mai bună opțiune, spun specialiștii în recrutare. 

Așa se explică de ce procentul românilor dispuşi să plece la muncă în străinătate a scăzut în doar doi ani de la 55% la 33% anul trecut.

În 2014, 81% dintre români spuneau că sunt ok cu ideea de a pleca din țară pentru a munci peste granițe.

Dintre țările europene, România are al șaselea cel mai mic procent al cetățenilor dispuși să lucreze în străinătate. Totodată, din cauza pandemiei provocate de COVID-19 a apărut dorinţa pentru un nou tip de mobilitate. 61% dintre români spun că sunt dispuşi să caute un angajator din străinătate pentru care ar putea lucra de acasă. 

Primele destinaţii internaţionale pentru munca de la distanţă sunt Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franţa, Italia. 

Dacă privim către domeniile în care își doresc să activeze, de menționat sunt domeniul digital şi analitică, cu un procent de 71%, iar pentru oamenii care vor să lucreze în IT şi tehnologie, procentul este de 67%. 

Însă, tendinţa în creştere pentru munca de la distanţă va face posibilă implementarea acestei practici la o scară mai largă şi va duce la extinderea bazei de talente disponibile. Pentru angajaţi există, de asemenea, un avantaj, ei pot avansa în carieră fără a-şi schimba complet viaţa, deoarece nu vor fi nevoiți să se mute în altă parte, potrivit rezultatelor unui sondaj sondaj realizat de Boston Consulting Group şi BestJobs.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc. "E un mit periculos, că avem prea mulți studenți. Suntem într-un mare risc"

Sondaj: Pe cine ar vota la prezidențialele din România basarabenii cu cetățenie română

Zeci de mii de copii care au părinții la muncă în străinătate vor petrece Paștele fără ei

Sondaj INSCOP. Alianţa PSD-PNL ar obține 46,6% din voturi la europarlamentare. AUR e pe locul 2, dar pierde procente

Partenerii noștri