Live

Proba pe care trebuie să o treacă viitorii șoferi, pe lângă sală și traseu, pentru a obține permisul auto

Data actualizării: Data publicării:

Cei care vor să-şi ia permisul de conducere au de trecut nu două probe - sala şi traseul - ci şi un test al răbdării. Datele Ministerului de Interne arată că poţi număra pe degetele de la o mână judeţele unde trece mai puţin de o lună între proba scrisă şi cea practică. În 7 judeţe, viitorii şoferi sunt nevoiţi să aştepte 3 sau chiar 4 luni ca să fie examinaţi.

Traseul este un adevărat calvar pentru cei care se visează șoferi, mai ales din cauza timpului uriaș de așteptare. În Vaslui şi Harghita şi Iaşi este de aproape 4 luni. În Constanţa, dar şi în alte trei judeţe candidaţii au de aşteptat până la 100 de zile.

-Cât timp ai așteptat?

-Cam 4 luni.

-Cum ți se pare timpul asta de așteptare?

-Destul de lung, dar eficient. Poți să mai faci ore în plus dacă vrei.

Fiind distanța mare de când s-a luat sala și până când se dă traseul uită, nu mai conduc. Unii își permit să-și ia ore suplimentare, alții nu. (Care este prețul unei ore suplimentare?) Începând de la 50 de lei şi până pe la 70-80 de lei, chiar şi 100 de lei”, afirmă Constantin Toma, instructor auto.

Ar trebui într-un an de zile să dea examen de minim 10 ori, legislaţia permiţându-i să dea din 15 şi 15 zile examen, iar în multe locuri din ţara asta el nu apucă să dea decât de maxim 2 ori examenul”, spune Marius Teodorescu, proprietarul unei școli de șoferi.

Şi bucureştenii aveau anul trecut de aşteptat trei luni până le venea rândul la „traseu”, însă lucrurile s-au schimbat.

Durata de așteptare a candidaților care au fost admiși la proba teoretica este pentru București de 33 de zile, iar pentru Ilfov de 65 de zile. Numărul de personal al Serviciului Comunitar Ilfov este subdimensionat”, afirmă Rodica Popescu - purtător de cuvânt DRPCIV.

-Când v-au programat?

-Pe 15 mai.

-E ceva până atunci. Mai luaţi ore suplimentare?

-Sigur, da.

Datele oficiale arată că la nivelul întregii ţări sunt 435 de poliţişti examinatori atestaţi, iar alţi 120 urmează să fie certificaţi. Nu toţi ies, însă, pe teren. De exemplu, în Ilfov, atestaţi sunt 7, însă doar 5 examinează, iar alţi doi sunt în pregătire.

O centralizare făcută de Ministerul Afacerilor Interne arată că, în prezent, cel mai puţin se aşteaptă în Covasna şi Olt, 3 respectiv 6 zile. Alta este, însă, situaţia din teren.

În acest moment timpul de așteptare este de 45 de zile. Față de luna martie am reușit să reducem la jumătate timpul de așteptare deoarece am reușit delegarea a 3 agenți de la Poliția Rutieră”, afirmă Șef Florin Hoara, șef serviciu.

În alte judeţe, însă, anul aceasta este mai rău decât anul trecut. Cei care vor să-şi ia carnetul în Gorj sau Bihor aşteaptă acum de două ori mai mult.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Permisul de conducere categoria B devine valabil și pentru anumite motociclete, dar numai în anumite condiții

Un bărbat a murit după ce a fost lovit pe stradă de un tânăr de 17 ani care făcea școala de șoferi

Urmărire periculoasă în trafic: Un adolescent a încercat să scape de polițiști, după ce a fost prins conducând fără permis a doua oară

Este momentul să începem reformarea legislației privind organizarea și funcționarea școlilor de șoferi

Partenerii noștri