Live

Tot mai mulți români pleacă în străinătate. Efectul asupra Pilonului II de pensii

Data publicării:
Numărul tot mai mare al românilor care pleacă la muncă în străinătate pune sub presiune Pilonul II de pensii FOTO: Shutterstock

Numărul tot mai mare al românilor care pleacă la muncă în străinătate pune sub presiune Pilonul II de pensii. O spune Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.

Doar în 2017 au plecat din ţară peste 20.000 de români, potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar din 2007 până în prezent 3,4 milioane de români au ales viaţa în străinătate.

În septembrie 2018, la Pilonul II de pensii erau 10 miliarde de euro, în timp ce la Pilonul III, doar o jumătate de miliard de euro.

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR): „Dacă este să ne uităm la motivul pentru care sistemul pensiile private a fost introdus acum 10 ani principala motivație a fost legată de declinul demografic.

Motivația s-a amplificat pentru simplul motiv că nimeni nu a anticipat emigraţia masivă mai ales a populației tinere.

Principalul risc pentru sistemul de pensii private nu a fost riscul investițional, nici riscul operațional, ci riscul politic. Pentru că la fiecare 3 - 4 ani am văzut din nou tentația de a utiliza banii strânși pentru acoperirea unor deficite bugetare.

Lipsa unei legi a pensiilor private cred că este de fapt ultima verigă lipsă ca întreg lanțul să fie complet”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie s-a dus la spital pentru investigații și a aflat că a fost declarată moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară

Nu toți pensionarii și-au primit banii înainte de Paște: „Pe mine mă afectează foarte mult”. Reacția Poștei Române

Ce pensie va avea Iohannis. Președintele a adunat 42 de ani de muncă

Ciolacu dă asigurări că toate pensiile vor fi primite înainte de Paște și că în buget sunt prinși și banii pentru pensiile recalculate

Partenerii noștri