Exclusiv Cum ne influențează viața rețelele sociale. Expert: E un concurs între oameni care se laudă

Data publicării:
mai multe retele sociale pe un iphone
Foto: Shutterstock

Specialistul în neuroștiințe, doctorul Dragoș Cîrneci, a vorbit în exclusivitate la Digi24 despre modul în care rețelele sociale influențează viața oamenilor. El spune despre aceste platforme de comunicare că potențează competitivitatea și că au devenit un concurs între persoane care se laudă. 

Întrebat în ce mod au schimbat rețelele sociale viața oamenilor, doctorul Dragoș Cîrneci a răspuns: „Folosim tehnologia tot în vechile scopuri, de a ne lăuda, de a căuta mâncare, parteneri sau distracție. Chiar dacă nu știm cum e construită o pagină de web sau un telefon mobil, nu contează chestia asta, noi le folosim foarte de succes în aceleași vechi scopuri de când e umanitatea. E socialul din noi. Nu înseamnă că social media ne-a schimbat neapărat, că ne face să ne lăudăm, dar în același timp s-a schimbat ritmul din creierul nostru prin care noi promovăm mesaje despre noi. Adică, dacă înainte trebuia să așteptăm să ne vedem cu cineva prin curte ca să vadă, să ne lăudăm, acum putem face asta la un click distanță.

Putem face toată ziua dacă vrem. Și treaba asta creează un soi de presiune a timpului: `uite ăla a postat mai mult decât mine sau mai multe share-uri sau like-uri' și e o competiție mai în direct, în timp real, un concurs între oamenii care se laudă. Asta este o chestie nouă, nu era pe vremea dinainte de social media. Practic percepția timpului și competitivitatea sunt potențate de social media. Din noi scoate ce era dintotdeauna probabil ca fiind parte socială, dar o proiectează în mediul din jurul nostru, într-o scară mult mai largă, universal aproape, și în timp foarte scurt și creând o presiune foarte mare ca toți să facă la fel, un fel de concurs. Cam asta a schimbat social media de fapt”. 

„Există mitul acesta că dacă ești prea mult în online, nu vei mai avea viață socială în mediul fizic, dar e chiar dimpotrivă. Cei care sunt foarte activi pe social media sunt foarte activi și în viața fizică și chiar mai activi. E doar un canal de transmitere, nu e toată viața”, adaugă acesta.

„E nevoie de echilibru între tehnologie și viața reală”

Dr. Dragoș Cîrneci atrage atenția că e nevoie de echilibru între tehnologie și viața reală.

„Copiii noștri ajung să-și schimbe comportamentul, de mici, din școală, pentru că tot ce își doresc ei e la un click distanță pe tabletă, pe smartphone sau orice altceva și orice își doresc ei fac click și ajung. Și au impresia că și în viața reală ei fac click, adică la relațiile dintre oameni sau la școală, uneori la job, și nu se întâmplă așa și nu se adaptează la tipul de viață normal, altul decât cel virtual. Deci trebuie să ne gândim cum să facem în viitor echilibrul între cele două. Adică să avem tehnologie și în același timp să știm să trăim cu ea fără să ne strice nouă creierul”, a mai spus acesta. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...