Live

Spania limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca. Noi măsuri au fost luate și în Belgia și Italia

Data actualizării: Data publicării:
Cutii cu doze de vaccin AstraZeneca. Foto: Profimedia Images

Spania va administra vaccinul AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, după ce autorităţile de reglementare europene şi britanice au găsit o posibilă legătură între acest ser şi cheagurile de sânge, relatează Reuters.

"Strategia de vaccinare se schimbă şi de mâine doar persoanele peste 60 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca", a declarat ministrul Sănătăţii Carolina Darias, miercuri, după o întâlnire a şefilor regionali de sănătate.

Ministrul a declarat că joi va fi luată decizia cu privire la administrarea rapelului la persoanele care au primit prima doză.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a raportat 169 de cazuri de coagulare a sângelui din 34 de milioane de doze administrate în Europa. Cele mai multe au apărut la femei cu vârsta sub 60 de ani, în primele două săptămâni de la injectare, mai scrie Reuters, citată de Mediafax. Maria Jesus Lamas, directorul autorităţii de reglementare a medicamentelor din Spania, a declarat că acest număr a fost mai mare decât se aştepta, deşi este totuși foarte mic.

Citește și: Agenția Europeană a Medicamentului: Apariția cheagurilor de sânge e un efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca

Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.

Belgia va înceta administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămâni, pe fondul preocupărilor privind cheagurile de sânge. Persoanele în vârstă de 55 de ani sau mai puţin vor primi alte vaccinuri, cum ar fi BioNTech / Pfizer, Moderna şi în curând vaccinul Johnson & Johnson.

Poziția OMS privind posibila legătură dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că o legătură între vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o astfel de legătură cauzală.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat, miercuri, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizați cu acest ser. Cu toate acestea, agenţia europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

EMA a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania. Peste 100 de persoane au fost arestate pentru înşelăciune pe WhatsApp

Pedro Sanchez a decis să nu demisioneze. Zeci de mii de spanioli i-au cerut, în stradă, să nu plece din funcția de prim-ministru

Mii de susținători ai premierului spaniol Pedro Sanchez au venit la Madrid să îi ceară să nu demisioneze

Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea să demisioneze după ce soția lui a fost acuzată de corupție. Procurorii cer clasarea dosarului

Partenerii noștri