OMS: O legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată

Data publicării:
O asistentă medicală umple seringa cu ser de vaccin.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că o legătură între vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o astfel de legătură cauzală.

„Sunt necesare studii specializate pentru a înţelege pe deplin relaţia potenţială dintre vaccinare şi posibili factori de risc”, au declarat specialiştii OMS în domeniul vaccinurilor într-un comunicat, conform Agerpres. De asemenea, ei subliniază că aceste fenomene „deşi îngrijorătoare, sunt foarte rare”.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat, miercuri, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizați cu acest ser. Cu toate acestea, agenţia europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

EMA a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun. De asemenea, EMA a precizat că apariția cheagurilor de sânge ar trebui să apară în prospectul vaccinului ca efect secundar foarte rar.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri