Live

Video&Foto Zeci de TIR-uri, oprite în Piața Victoriei. Șoferii profesioniști sunt nemulțumiți de măsurile de carantină și de impozitul pe diurnă

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de TIR-uri sunt oprite în fața Guvernului, în Piața Victoriei. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Zeci de TIR-uri sunt oprite în fața Guvernului, în Piața Victoriei, unde are loc un protest al transportatorilor rutieri. Aceștia sunt nemulţumiți de impozitul pe diurnă, de măsurile de carantină care le sunt impuse și de scumpirea poliţelor RCA. 

Protestul a început dimineață, la ora 6.00, și are autorizație până la 16.00.

Asociațiile de transportatori rutieri cer reîncadrarea diurnei ca venit salarial și protestează față de impunerea carantinării șoferilor profesioniști și față de criza de pe piața RCA.

România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii, spun protestatarii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

O altă nemulțumire este legată de faptul că Guvernul impune plasarea în carantină a șoferilor profesioniști care revin din țări roșii și galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19 dacă nu sunt vaccinați sau nu avut COVID-19 în ultimele 3 luni. Această constrângere stabilită de guvern este unică în Europa și perturbă grav activitatea de transport rutier, susțin asociațiile de transportatori.

Potrivit acestora, șoferii profesioniști sunt exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum de altfel recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens "culoare verzi" și a indicat clar exceptarea de la carantinare a șoferilor profesioniști.

Transportul rutier este un sector economic esențial al României, având o contribuție la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro în ultimii 4 ani. Transportul rutier și serviciile conexe generează circa 5% din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de persoane.

Dintre asociațiile care au inițiat protestul Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 și COTAR au anunțat că renunță, după ce au obținut promisiunea ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, privind "corectarea demersurilor ANAF față de transportatori, prin Parlament".

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dictatorul chinez, Xi Jinping, a fost primit la Paris de un protest al tibetanilor: „Ți-a trecut timpul, nu totalitarismului chinezesc”

Protest cu mii de oameni la Tel Aviv pentru aducerea acasă a ostaticilor. "Netanyahu încearcă să torpileze singura noastră şansă"

Se extind mișcările propalestiniene. Studenții canadieni au instalat tabere în marile universități. 200 de arestări la UCLA, în SUA

1 mai cu blocaje în trafic. Coloane de mașini la frontieră. Drumurile spre mare și spre munte, monitorizate cu elicoptere Black Hawk

Partenerii noștri