Live

Belgia a oprit la sol toate avioanele F-16 din cauza unei probleme la motoare. Reacția Forțelor Aeriene Române

Data actualizării: Data publicării:
Belgia are în dotare 51 de avioane F-16. Foto: Facebook/Belgian Air Force

Belgia a decis oprirea la sol a tuturor avioanelor F-16 din dotare, după o problemă apărută la motorul unui astfel de aparat. În urmă cu o lună, un avion F-16 belgian a trebuit să aterizeze de urgență, la scurt timp după decolare, în momentul în care „petalele” din jurul duzei de evacuare a motorului au luat foc și au început să se dezintegreze în aer. Toate țările NATO, inclusiv România, care au în dotare avioane F-16, au fost informate despre această problemă, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene Belgiene. România nu a identificat nicio problemă similară la aparatele sale, care sunt considerate apte de zbor, conform Forțelor Aeriene Române.

„Concomitent cu ancheta, toți partenerii Forțelor Aeriene Europene Participante (o comunitate a țărilor europene care au F-16 în dotare) și constructorii au fost informați. Constructorul motorului Pratt &Whitney, producătorul de avioane Lockheed Martin și US Air force au indicat, pe baza acestor informații, că ar trebui luate imediat măsuri corective asupra motoarelor afectate”, a informat aviația militară belgiană.

În același timp, „o anchetă este în desfășurare pentru a stabili dacă și alte țări au întâlnit aceeași problemă”.

Colonelul Ionuț Neamu, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Române (FAR), a declarat pentru Digi 24.ro că FAR a fost informată de problema apărută la avioanele F-16 din Belgia dar că ea nu a fost identificată și la aparatele românești.

„Am fost și noi informați. Avioanele noastre F-16 nu sunt oprite de la zbor”, a spus Neamu, care a adăugat că astfel de proceduri de informare sunt normale atunci când se descoperă o anumită defecțiune la un aparat care există în dotarea mai multor forțe aeriene. 

Cât timp avioanele F-16 belgiene sunt consemnate la sol iar tehnicienii încearcă să repare motoarele, spațiul aerian al Belgiei este acum apărat de olandezi.

Din primele date, problema la motor ar fi fost cauzată de o „balama” defectă. „Un număr important de motoare verificate au prezentat defecte similare”, au comunicat militarii belgieni.

Conform datelor publice, Belgia are în dotare 51 de avioane F-16, într-o configurație asemănătoarea cu cele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Tehnicienii belgieni estimează că vor putea repara câte un motor la 5 zile. „Cu toate acestea, există o lipsă de piese de schimb pe piață”, au admis reprezentanții forțelor aeriene din această țară.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat prins beat la volan a scăpat de pedeapsă după ce a dovedit că organismul său produce alcool

Alte trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România. Câte astfel de aeronave avem acum în dotare

Olanda a trimis avioane de luptă în România. Ministra Apărării a aterizat cu un F-16 la Fetești

Conferința extremiștilor europeni, unde trebuiau să vorbească Farage și Orban, a fost oprită de poliția de la Bruxelles

Partenerii noștri