Live

Analiștii financiari au cele mai proaste așteptări din ultimii șase ani. Ce curs anticipează

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația Analiștilor Financiari şi-a continuat scăderea în luna ianuarie, plasându-se la cea mai joasă valoare de după iulie 2012.

FOTO: Shutterstock

În luna ianuarie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,9 puncte până la valoarea de 23,8 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,2 puncte). Aceasta este cea mai mică valoarea începând cu iulie 2012. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioatra cu 7,1 puncte, până la valoarea de 39,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 17,9 puncte). Aceasta este cea mai redusă valoare a indicatorului condiţiilor curente începând cu martie 2013.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte până la valoarea de 16,0 puncte, minim istoric, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 24,4 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8055, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8884.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2020/februarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,84%.

Sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, în următoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenţi anticipând această evoluţie şi anticipaţiile de creştere a primei de risc a României, aproximativ 90% dintre respondenţi anticipând această evoluţie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câciu: Banii din PNRR primiți până acum, dar necheltuiți, ajută la stabilitatea cursului valutar. Sunt la BNR

CFA România anticipează că euro va depăși pragul de 5 lei în următoarele 12 luni

După maximul istoric din septembrie, dolarul SUA a coborât la cea mai mică valoare din ultimele 18 luni în raport cu leul

Leul pierde teren în fața dolarului american

Partenerii noștri