Live

CFA România anticipează că euro va depăși pragul de 5 lei în următoarele 12 luni

Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a crescut cu 1,3 puncte, în luna iulie a acestui an, până la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rată a inflaţiei de 7,5%, în următoarele 12 luni.

„Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, potrivit Agerpres.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de condiţii curente, care a înregistrat o creştere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. Însă componenta de condiţii curente a indicatorului a continuat să scadă, atingând valoarea de 47,1.

Euro va depăși pragul de 5 lei

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, faţă de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit uşor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, versus un procent de 94% în luna anterioară.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publică calculata ca procent în PIB este anticipata să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câciu: Banii din PNRR primiți până acum, dar necheltuiți, ajută la stabilitatea cursului valutar. Sunt la BNR

După maximul istoric din septembrie, dolarul SUA a coborât la cea mai mică valoare din ultimele 18 luni în raport cu leul

Leul pierde teren în fața dolarului american

Cum arată „cel mai rău an din istoria euro” (analiză Reuters)

Partenerii noștri