Live

Avioanele lumii, construite din aluminiu românesc

Data publicării:

De aproape 36 de ani, aşa începe ziua de muncă pentru inginerul Ion Buga. Cu o scurtă şedinţă. Apoi, îmbracă echipamentul de protecţie şi merge în turnătorie. Aici a păşit pentru prima oară în anul 1982, după ce a absolvit Politehnica din Bucureşti şi a fost repartizat pentru stagiatură la fabrica de Aluminiu Prelucrat, aşa cum se numea înainte.

Ing. Ion Buga, Departamentul de Cercetare ALRO Slatina: Este legat de o mai veche pasiune a mea. Zborul, avioanele, din copilărie. Având în vedere că aluminiu înseamnă cam 90% din componentele unui avion, mi-a plăcut să lucrez în domeniul ăsta.

A muncit în aproape toate departamentele. De trei ani, însă, face parte din Departamentul de Cercetare.

Ing. Ion Buga, Departamentul de Cercetare ALRO Slatina: Majoritatea temelor de cercetare se finalizează cu un produs nou la care trebuie să determinăn calitatea internă a acestui produs

După privatizare, în anii 2000, fabrica a urmat un drum lung pentru a intra pe piaţa aeronautică. La final, însă, Airbus, cel mai important producător de aeronave, a numit compania Alro Slatina drept furnizor de aluminiu.

Ing. Ion Buga: Activitatea am început-o tot într-o secţie de turnătorie, o secţie în care munca manuală ocupa un volum destul de mare datorită dotării utilajelor din acea vreme. A trebuie să clădim cărămidă cu cărămidă ca să ajungem la utilajele pe care le vedeţi în turnătorie.

Contractul cu Airbus a fost dovada că munca angajaţilor şi investiţiile în modernizarea echipamentelor au fost un succes. În prezent, fabrica produce aproape 300.000 de tone de aluminiu pe an, iar peste 80% din cantitate ajunge pe piaţa internaţională. Zilnic, pe porţile fabricii ies 800 de tone de produse finite.

În 2017, Alro a avut profit net de 318 milioane de lei, şi a bifat unul dintre cei mai buni ani din istoria companiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 70 de tornade au lovit SUA. Mai multe avioane de pe un aerodrom au fost distruse, iar unele case au rămas fără acoperișuri

Klaus Iohannis, despre folosirea unui avion privat de lux în vizita din Coreea de Sud: „Am venit cu o aeronavă mică”

Washington Post: Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului

Biden ia un ton dur față de China în încercarea de a obține sprijin în alegeri. Oțelul și aluminiul chinezesc vor avea tarife triplate

Partenerii noștri