Live

Elon Musk renunţă la planul de 72 de miliarde de dolari pentru Tesla, care a șocat investitorii

Data publicării:
Foto: GettyImages

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a renunţat la încercarea de a retrage producătorul de automobile electrice de la bursă prin intermediul unui acord de 72 de miliarde de dolari, abandonând ideea care a şocat investitorii şi a atras atenţia autorităţilor de reglementare, transmite Reuters și News.ro.

Decizia de a menţine listarea Tesla la bursă, anunţată vineri seara târziu, ridică noi semne de întrebare legate de viitorul companiei.

Acţiunile Tesla au fost tranzacţionae cu mult sub nivelul de pe 7 august, zi în care Musk a anunţat pe Twitter că se gândeşte la retragerea de la bursă a companiei, la un preţ al acţiunilor de 420 de dolari pe unitate, investitorii întrebându-se ce ar însemna acest lucru pentru capacitatea lui Musk de a o rentabiliza.

Musk şi Tesla se confruntă şi cu o serie de procese din partea investitorilor şi cu o investigaţie a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare, referitoare la acurateţea mesajului publicat de Musk pe Twitter, potrivit căruia are asigurată finanţarea acordului.

Şeful Tesla a spus vineri că opinia sa că există o finanţare mai mult decât suficientă pentru retragerea companiei de la bursă a fost întărită pe parcursul procesului, dar că a abandonat ideea pentru că s-a dovedit că necesită mai mult timp şi atenţie decât a anticipat.

”Cu toate că majoritatea acţionarilor cu care am vorbit au spus că vor rămâne alături de Tesla dacă va deveni companie privată, opinia a fost ”vă rugăm nu faceţi asta”, a scris Musk într-o postare pe blog.

Musk, care deţine circa un sfert din acţiunile Tesla, a afirmat anterior că vrea să transforme Tesla în companie privată fără să recurgă la metoda standard a unei preluări finanţate prin datorii noi.

Acesta a estimat că două treimi din acţionarii Tesla ar fi optat să îşi transfere acţiunile într-o companie privată. Acest fapt ar fi redus semnificativ banii necesari pentru acest acord şi ar fi evitat îndatorarea suplimentară a Tesla, care are deja datorii de 11 miliarde de dolari şi un flux negativ de numerar.

Cu toate acestea, Musk a spus vineri că un număr de acţionari instituţionali au explicat să au probleme legate de complianţă internă care limitează mărimea investiţiilor într-o companie privată. În privinţa investitorilor persoane fizice, Musk a spus că nu există certitudinea că aceştia vor dori să fie acţionari la Tesla dacă acesta va deveni privată.

Afirmaţiile contrastează puternic cu tweet-ul din 7 august, în care Musk a afirmat că ”sprijinul investitorilor este confirmat”.

Reprezentanţii T. Rowe Price Group, Fidelity Investments  şi Baillie Gifford, din Scoţia, care sunt principalii acţionari ai Tesla, au refuzat să comenteze.

Musk a mai afirmat anterior că fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, PIF, care a cumpărat în acest an o participaţie de aproape 5% din acţiunile Tesla, ar putea ajuta la finanţarea componentei cash a acordului, dar surse apropiate fondului au minimizat această posibilitate. PIF se află pe de altă parte în negocieri pentru o investiţie în producătorul american de automobile electrice Lucid Motors, care concurează Tesla.

Şase membri ai consiliului de administraţie al Tesla au afirmat într-un comunicat separat că au fost informaţi joi de Musk că acesta renunţă la tentativa de a retrage Tesla de la bursă. În consecinţă, board-ul a desfiinţat o comisie specială formată din trei directori, creată pentru a evalua o eventuală propunere a directorului general.

”Îl sprijinim în continuare pe Elon, care continuă să conducă dezvoltarea companiei”, a anunţat board-ul.

Cu toate acestea, unii experţi în guvernanţă corporativă au spus că modul în care Musk a administrat tentativa de transformare a Tesla în companie privată ar putea presa board-ul să îşi afirme independenţa şi să analizeze modalităţi prin care să îl ţină sub control, de exemplu prin numirea unui director operaţional.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

S-a declanșat o „cursă pe viață și pe moarte” care va transforma cu totul cea mai mare piață a mașinilor electrice din lume

Premierul australian spune că Musk e un „miliardar arogant” pentru că refuză să dea jos de pe X înregistrările atacului din Sydney

Tesla recheamă aproape 4.000 de mașini Cybertruck din cauza pedalei de accelerație care se poate bloca în timpul mersului

Tesla va cere acţionarilor să restabilească pachetul de compensaţii de peste 55 de miliarde de dolari pentru directorul Elon Musk

Partenerii noștri