Live

Prime de 1,5 milioane de lei la CE Oltenia. ANAF îi obligă acum pe șefi să dea banii înapoi

Data publicării:
Prime de 1,5 milioane de lei la CE Oltenia. ANAF îi obligă acum pe șefi să dea banii înapoi. Foto: Captură video

Complexul Energetic Oltenia este o companie de stat la limita supraviețuirii, dar cu prime pentru șefi în valoarea de aproape 1,5 milioane de lei. Banii au fost oferiți șefilor, în timp ce minerii lucrează în condiții improprii și primesc salarii mizere. Compania este la un pas de faliment, drept urmare, o decizie ANAF îi obligă acum pe șefi să dea bonusurile de perfomanță înapoi.

Sătui de condițiile grele de muncă și salariile mizere, sute de mineri au tot ieșit în ultimii ani în stradă să-și ceară drepturile. În același timp, din birourile comitetului director al Complexului Energetic Oltenia, se semnau prime consistente de performanță pentru 13 oameni din conducere. Plățile sunt considerate ilegale de inspectorii ANAF.

În urma unui control al ANAF în cadrul Complexului Energetic Oltenia, inspectorii au stabilit faptul că 13 persoane angajate trebuie să înapoieze aproximativ 1,5 milioane de lei, bani pe care i-au primit sub formă de bonusuri la salariu pe parcursul anului 2017.

Ovidiu Bălăcescu era membru al comitetului director la acea vreme. 4 ani și 2 luni a ocupat această funcție. Iar pentru meritele deosebite a primit cel mai mare bonus: de peste 288 de mii de lei.

- Spuneți-mi, dacă vă mai aduceți aminte, 2 indicatori pe care ați reușit să îi atingeți, de performanță, la momentul la care făceați parte din directoratul CEO.
Ovidiu Bălăcescu - fost membru al comitetului director CEO Oltenia: Indicatorii sunt consemnați în procesul verbal. Dumneavoastră acum îmi cereți să vă spun indicatorii care au fost negociați atunci.
- Mă gândesc că pentru 288.402 lei, suma pe care ați primit-o, domnule Bălăcescu, ați ținut minte și măcar un indicator.
- Da, sunt indicatori pe parte de producție, pe parte de management, sunt indicatori care sunt consemnați și negociați în procesul verbal.
- Mai aveți vreun ban din cei 288 de mii de lei?
- Sunt în declarația de avere. O parte sunt investiți, o parte sunt în cont.

Și Luminița Popescu, tot un fost membru al comitetului director a beneficiat de aceste prime. Peste 179 de mii de lei i-au intrat la acea vreme în cont. Deși lucrează pentru o companie a statului, nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliștii Digi24.

Adriana Luminița Popescu - fost membru al comitetului director CEO Oltenia: Mă scuzați, de unde sunteți?
- De la Digi24.
- Avem purtător de cuvânt al societății. Vă rog frumos să îl sunați!
- Da, aveți, însă este o chestiune legată de dumneavoastră personal.
- Mulțumesc frumos, la revedere!

Nici colegul acesteia, Constantin Bălășoiu, nu a vrut să dea explicații.

Constantin Bălășoiu - fost membru al comitetului director CEO Oltenia: Îmi cer scuze, nu pot să vorbesc acum, sunt într-un videocall si n-am cum să vorbesc acum, îmi cer scuze.

În total, în contul celor 13 angajați ai Complexului Energetic Oltenia a intrat aproape un milion și jumătate de lei. Bani ce, momentan, nu pot fi recuperați.

Daniel Burlan - manager CEO Oltenia: Noi am contestat acel raport, vedem care e poziția ANAF-ului, urmând, după aceea, posibilitatea contestării în instanță a acestui raport.

Chiar dacă decizia instanței le va da, în cele din urmă, dreptate inspectorilor ANAF, nu va putea fi recuperată întreaga sumă.

Daniel Burlan - manager CEO Oltenia: Există și sume prescrise în interiorul acesto sume. Nu toate sumele, dar o mare parte din aceste sume sunt prescrise, având în vedere că sumele au fost acordate pentru 2017.

La Complexul Energetic Oltenia sunt în acest moment aproape 12 mii de angajați.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Guvernul amână taxa pe lux. Boloş: Impozitul de 0,5% pentru casele și mașinile scumpe, amânat până la 30 septembrie

Gabriel Resources și RMGC au deschis mai multe procese prin care contestă sechestrul pus de statul român pe acțiunile companiei

Fiscul spune că dacă nu primești bon fiscal la coafor sau frizerie poți cere să fii tuns gratis

Partenerii noștri