Live

Bloomberg: De ce interzicerea importurilor de aur din Rusia este o măsură simbolică

Data publicării:
Bloomberg: De ce interzicerea importurilor de aur din Rusia este o măsură simbolică Foto: Profimedia

Planul unor state membre G7 de a interzice noile importuri de aur din Rusia este o măsură "în mare parte simbolică", deoarece livrările de aur rusesc au fost deja restricţionate de sancţiunile occidentale, susţin analiştii consultaţi de Bloomberg.

SUA, Marea Britanie, Japonia şi Canada intenţionează să anunţe interzicerea importurilor de aur din Rusia, cu prilejul summitului G7 care a început duminică în Germania. Deşi Guvernul britanic a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că "măsura va avea consecinţe globale, eliminând acest metal de pe pieţele internaţionale oficiale", analiştii relativizează impactul potenţial, deoarece London Bullion Market Association, entitatea care stabileşte standardele pentru piaţa globală, a eliminat aurul provenit de la companiile ruseşti de rafinare de pe lista sa acreditată încă din luna martie.

"Impactul interzicerii importurilor de aur din Rusia asupra statelor G7 este probabil să fie destul de limitat, având în vedere că industria a luat deja măsuri pentru a restricţiona aurul rusesc. Pare a fi o măsură, în mare parte, simbolică", a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV, citat de Agerpres.

Chiar dacă sancţiunile occidentale destinate pedepsirii Rusiei, după invadarea Ucrainei, au închis pieţele europene şi americane pentru aurul provenit de la al doilea mare producător de aur, un angajament din partea G7 ar reprezenta o rupere completă a Rusiei de primele două centre mondiale de tranzacţionare a aurului, Londra şi New York.

Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia, a apreciat că "un embargou oficializează doar ceea ce practic exista deja prin sancţiuni", adăugând că nu se aşteaptă să conducă la creşterea preţului metalului galben.

Este puţin probabil ca embargoul să aibă un impact real asupra preţurilor, în condiţiile în care aspectele macroeconomice sunt cele care influenţează preţurile în prezent, a apreciat şi Daniel Hynes, analist la Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Luni, pe piaţa de la Londra, preţurile spot la aur au crescut cu 0,5% până la 1.835,99 dolari uncia. Chiar dacă în luna martie preţul aurului a crescut până aproape de maximul istoric, pe măsură ce războiul din Ucraina a stimulat cererea de active sigure, preţurile sunt acum aproape de nivelul la care erau la începutul anului, în condiţiile în care băncile centrale au înăsprit politica monetară.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ursula von der Leyen acuză extrema dreaptă germană că face propagandă pentru Putin: Ar trebui să le fie rușine

Un dezertor rus a fugit de armată prin Belarus și a intrat ilegal în Polonia

Arme pentru Ucraina din banii lui Putin: Cum vrea UE să folosească 3 miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei pentru Kiev

O țară NATO anunță că este pregătită să trimită trupe în Ucraina

Partenerii noștri