Live

Polonia renunță la acordul pe care-l are de 30 de ani cu Rusia privind gazele naturale

Data publicării:
Polonia renunță la acordul pe care-l are de 30 de ani cu Rusia privind gazele naturale. FOTO: Profimedia Images

Guvernul polonez a reziliat un acord pe care îl are de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale și infrastructura, a anunțat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa.

„Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazele din 1993 privind [gazoductul] Yamal”, a scris Moskwa pe Twitter, scrie CNN.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că hotărârea guvernului polonez în direcția independenței complete față de gazul rusesc a fost corectă. Întotdeauna am știut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, construirea și întreținerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazului prin Polonia.

De duminică, și Lituania a întrerupt complet importurile de surse de energie  rusești, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale. Decizia a fost anunțată la o zi după ce Rusia a oprit exporturile de gaze naturale către Finlanda.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pe motiv că nu au efectuat plăți în ruble, decizie pe care liderii UE au calificat-o atunci drept o formă de șantaj din partea Moscovei.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA acuză Rusia pentru atacurile cibernetice în Europa: Condamnăm cu fermitate acțiunile serviciului rus de informații

Geoană, despre situația din Ucraina: „Nu va fi Al Treilea Război Mondial, dar ne îndreptăm către un război prelungit”

Geoană e convins că Rusia se va amesteca în alegerile din țara noastră: „România e o țară pivot pentru NATO și rușii știu asta”

Rusia amenință Occidentul după ce Marea Britanie a dat undă verde Ucrainei să atace teritoriul rus. „E o escaladare directă”

Partenerii noștri