Live

Președintele Consiliului Concurenței: Șoferii au tot dreptul să fie nemulțumiți, dar creșterile de prețuri nu depășesc media UE

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că șoferii au tot dreptul să fie nemulțumiți de creșterea prețurilor carburaților, dar menționează că majorările nu depășeșc media UE.

Chirițoiu a mai spus că posesorii de mașini ar trebui să verifice Monitorul Prețurilor înainte de a alimenta cu benzină sau motorină.

"Protestele sunt perfect îndreptățite și au consumatorii tot dreptul să fie nemulțumiți (...) Monitorul Prețurile poate să-i ajute, că poți să vezi în zona ta, în orașul tău, unde ai stații de combustibil care au prețuri ceva mai mici (...) Nu avem semne că avem creșteri peste media UE, din contră, ultima dată când am verificat eram cu 5% sub media UE, deci nu spun că aceste creșteri de la noi sunt ceva ce iese din linia restului UE, sunt o reacția la situația economică pe care o trăim cu toții", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Chiriţoiu: Principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina

Principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina, a afirmat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa "Provocări concurenţiale în noul context economic", organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events.

"Acum avem un război la graniţa noastră de est. Din nou, este un lucru pe care generaţiile noastre nu l-a mai întâlnit. La mine în familie erau poveştile bunicilor despre ce s-a întâmplat când au venit ruşii în 1944. Avem o criză serioasă din punct de vedere al securităţii naţionale şi ea are consecinţe economice. Şi ele sunt de fapt legate şi acesta ar fi unul dintre lucrurile pe care care voiam să-l spun astăzi. Vedem toţi inflaţia, suntem nemulţumiţi, vrem să existe soluţii, dar ca să votăm soluţii trebuie să înţelegem cauzele. Nu poţi să vii cu tratamente, nu poţi să rezolvi probleme dacă nu înţelegi ce cauzează acele probleme. Şi mi se pare că vorbim insuficient la noi în ţară, în restul Europei lucrurile cred că sunt mai clare, la noi în ţară nu cred că explicăm suficient de mult opiniei publice că este (...) principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina. Şi ştiu că nu este foarte uşor de explicat. Oamenii o să spună: dar ce treabă are războiul din Ucraina cu nu ştiu ce produs, cu nu ştiu, cu preţul alimentelor sau alimente care nu vin din Ucraina? Sau: domnule, dar noi am avut inflaţie şi anul trecut când nu era niciun război în Ucraina? Inflaţia deja începe de anul trecut, cresc preţurile la energie", a spus Bogdan Chiriţoiu.

El a declarat că aici avem şi analize realizate pe plan intern, dar şi un raport recent al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) care arată cu preţurile cresc la gaze de la mijlocul anului trecut, când Rusia şi-a redus livrările de gaze în Europa. Nu numai că au livrat mai puţin, dar au livrat şi golind depozitele din Europa.

"La vremea aceea nu înţelegeam de ce face Rusia asta. Ne întrebam anul trecut de ce se întâmplă. Acum ştim de ce făcea. Pentru că se pregătea de invazie şi voia să aibă mai multă forţă de a negocia, de a şantaja, puteţi să numiţi cum doriţi, faţă ţările din Uniunea Europeană. Acum înţelegem. Ceea ce părea straniu anul trecut acum are sens. Vedem logică lor", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Creşterea preţului la gaze a antrenat creşterea şi a preţului la electricitate. Iar de aici lucrurile se răspândesc în economie şi conduc la inflaţie, a subliniat el.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, avem pentru prima dată după 15 ani o inflaţie de două cifre, iar aceasta naşte atât la noi în ţară, dar şi în alte ţări, nemulţumiri şi incertitudine în mediul de afaceri.

El a afirmat în cadrul conferinţei că România s-a descurcat surprinzător de bine în perioada care a trecut, iar acest lucru se vedere în scăderea relativ redusă de PIB pe care a avut-o ţara noastră în pandemie. Revenirea economiei a fost relativ rapidă. Chiar şi acum, rapoartele pe ultimul trimestru au arătat o creştere de PIB peste media Uniunii Europene. Preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că economia şi societatea au reacţionat "cât de bine se putea la condiţiile de pandemie".

Editor : Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A luat cea mai controversată decizie la 37 de ani și s-a îmbogățit! Cum au reacționat copiii ei, după ce au aflat ce face

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Benzina a scăzut sub 6 lei pe litru

Benzina și motorina au înregistrat scăderi de preț uriașe într-o singură zi

Benzina și motorina s-au scumpit constant și în doar 30 de zile au recuperat toate scăderile de preț din ultimele luni

Benzina și motorina sunt la cele mai mari prețuri din istorie în România

Partenerii noștri