Live

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut de aproape 15 ori cât media sezonieră și au doborât noi recorduri

Data publicării:
Producția de gaze este relativ stabilă. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, dar ne așteaptă o iarnă complicată. Foto: Profimedia Images

Prețurile europene la gaze naturale au crescut de aproape 15 ori cât media prețului pe timpul verii iar costul energiei electrice a doborât recorduri, în contextul în care amenințarea că Rusia va tăia furnizarea cu gaze a afectat piața și apropie tot mai mult economia germană de recesiune, transmite Bloomberg.

Prețurile de referință la gazele cu livrare în viitor au crescut cu până la 21%, în vreme ce energia în Germania a urcat pentru prima dată peste pragul de 700 de euro pe MWh. Importantul gazoduct Nord Stream se va opri timp de trei zile pentru mentenanță pe 31 august, din nou ducând la îngrijorări că operaționalizarea nu va fi reluată conform anunțului. Europa nu a stat confortabil în ultimele săptămâni în privința livrărilor de gaze prin această legătură, fluxul fiind reluat doar la niveluri foarte scăzute după ce a fost închis pentru lucrări luna trecută.

Autoritățile europene au înaintat în mod repetat posibilitatea unei încetări complete a furnizării cu energie din Rusia, în contextul în care Kremlinul răspunde la sancțiunile impuse asupra sa din cauza războiului din Ucraina. Aceasta ar pune în pericol planul regiunii de a stoca destul gaz pentru la iarnă și pune o presiune considerabilă pe marile economii, în vreme ce gospodăriile și industriile ar avea facturi mari la energie.

Germania a avertizat că Moscova ar putea reduce și mai mult furnizarea cu gaze și a reiterat un apel la conservarea energiei.

Gazoductul Nord Stream a operat la doar 20% din capacitate în ultimele săptămâni iar politicienii europeni insistă că tăierile din livrare sunt motivate politic.

Contractele cu livrare pe viitor stabilite în Olanda, referința europeană, erau cu 17% mai mari, la un preț de 286,06 euro pe MWh la ora 15:22 în Amsterdam. Vineri a fost marcată a cincea săptămână consecutivă de creșteri, cea mai lungă astfel de perioadă din acest an. Echivalentul britanic a crescut cu 23% luni.

Prețul de referință al energiei cu livrare pe anul viitor în Germania a crescut cu până la 27%, la un record de 710 euro pe MWh, în vreme ce contractele futures în Franța au urcat cu 16%, la 840 de euro. Contractele futures pentru cărbune au ajuns la niveluri fără precedent. Piața energiei este constrânsă și de disponibilitatea scăzută a energiei nucleare în Franța, unde este la cel mai mic nivel din ultimii ani.

În weekend, liderii Germaniei au spus că țara s-ar putea chinui să înlocuiască furnizările tot mai mici cu gaze din Rusia. Guvernul țintește la o reducere de 20% a consumului. Statul este unul dintre cele mai afectate de tăierile Moscovei iar economia este în pragul recesiunii. Aceasta creează și mai multe reverberații ale crizei energetice în Europa.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La 20 de ani, câștigă o avere lună de lună și e iubita băiatului unui ”interlop de top”. Tatăl ei a scris istorie în fotbal

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden: SUA sunt în mod ferm alături de Ucraina şi nu vor ezita să îşi susţină aliaţii

Politico: Cine sunt cei mai buni prieteni ai lui Putin din Parlamentul European. Mulți dintre ei nu au votat niciodată împotriva Rusiei

Culisele celor mai aprinse momente între Biden și Macron: de la „înjunghierea pe la spate” a Franței, la trimiterea de trupe în Ucraina

Dacă SUA nu câștigă războiul electronic, armata va „pierde foarte repede” împotriva Chinei și Rusiei, avertizează un comandant american

Partenerii noștri