Live

România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei şi în luna septembrie (Eurostat)

Data publicării:
Creștere economică de doar 0,1% în primele trei luni ale anului. Datele făcute publice azi de INS. Foto: Getty Images

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna septembrie până la 3,6%, de la 3,2% în luna august. Țările membre cu cele mai ridicate rate sunt Estonia şi Lituania (ambele cu 6,4%), Polonia (5,6%), Ungaria (5,5%) şi România (5,2%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna august 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut într-o singură ţară, a rămas stabilă într-un singur stat membru şi a crescut în 25 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România. Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut până la 3,4% în luna septembrie, de la 3% în august.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din zona de energie, unde s-a înregistrat o creştere de 1,63 puncte procentuale, urmate de preţurile servicii care au înregistrat o creştere de 0,72 puncte procentuale.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%.

Conform INS, preţurile de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%.

Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 5,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 - septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 - septembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,9%.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc. "E un mit periculos, că avem prea mulți studenți. Suntem într-un mare risc"

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Tensiunile cresc în Georgia după protestele violente, cu 63 de arestări. Parlamentarii s-au luat iar la bătaie

Partenerii noștri