Live

Transgaz va racorda Republica Moldova la rețeaua de gaze a UE în cel mult doi ani

Data actualizării: Data publicării:

Operatorul national de transport al gazelor, Transgaz, a devenit acționarul companiei Vestmoldtransgaz, transferul proprietății fiind în faza finală.

Potrivit declarațiilor făcute joi de către Ion Sterian, directorul general Transgaz, Republica Moldova va fi conectată la rețeaua europeană cel târziu în prima parte a anului 2020. Declarațiile au fost făcute la lucrările Gas Infrastructure Europe care a avut loc la București. Extinderea rețelei Iași Ungheni Chișinău pe teritoriul Republicii Moldova va permite acesteia să importe gaze din România, Marea Neagră dar și din nordul Greciei. Fluxurile vor putea circula și invers, în system reverse-flow, a spus Sterian.

Țara vecină se află într-o relație de dependență puternică de Gazprom. Compania de stat Moldovagaz,omoloaga Romgaz (a nu se confunda cu Vestmoldgaz) este controlată de Gazprom care are 50% din acțiuni plus una. Mai mult Transnistria refuză să își achite facturile la gaze însă datoriile față de Gazprom sunt contabilizate la Moldovagaz.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA și Republica Moldova vor face exerciții militare comune pe teritoriu moldovean, săptămâna viitoare

Un fost aliat al Maiei Sandu candidează la preşedinţia Republicii Moldova. Cine s-a mai anunţat pentru cursa electorală din octombrie

Guvernul a aprobat un memorandum care modifică Acordul cu Republica Moldova cu privire la cooperarea în domeniul militar

Sondaj: Pe cine ar vota la prezidențialele din România basarabenii cu cetățenie română

Partenerii noștri