Live

Ionuț Dumitru: Foarte probabil, deficitul bugetar va fi peste 3% din PIB

Data publicării:

Bugetul de stat are riscul, mai mult ca oricând, să încheie deficitul bugetar peste pragul de 3% din PIB, în condițiile în care execuția bugetară arată cheltuielile în creștere și veniturile sub așteptări, afimă Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Foto: Ionuț Dumitru, un economist critic la adresa politicilor guvernamentale

Ținta Guvernului pentru a aduce mai mulți bani la buget, în condițiile în care pe partea de cheltuieli nu se mai pot face economii semnificative, este contribuția la Pilonul 2 de pensii, însă Executivul ar putea justifica un deficit mai mare în fața Comisiei Europene prin apelarea la clauza de exonerare pentru acest an, adaugă economistul, potrivit Profit.ro.

Execuția bugetară pe primele 3-4 luni indică un pericol clar ca ținta de deficit bugetar asumată de Guvern la 3% de PIB, aflată la limita procedurii de deficit excesiv, să fie depășită în acest an, a declarat președintele Consiliului Fiscal. „Anul acesta, mai mult ca oricând, există posibilitatea să depășim deficitul de 3% din PIB”, a spus Ionuț Dumitru, care a prezentat o analiză comparativă între execuția bugetară de la începutul acestui an, cea de la începutul anului trecut și bugetul aprobat. Dumitru a precizat că o parte dintre datele aferente lunii aprilie sunt incomplete, în condițiile în care Guvernul, prin vicepremierul Viorel Ștefan, a prezentat doar o parte a datelor aferente lunii aprilie.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni din acest an

FMI și-a revizuit în scădere estimările pentru creșterea economiei românești în 2024. Cum va evolua inflația

Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Președintele Consiliului Fiscal: „E o nerozie”

Partenerii noștri