Ionuț Dumitru: Foarte probabil, deficitul bugetar va fi peste 3% din PIB

Data publicării:
ionut dumitru 1

Bugetul de stat are riscul, mai mult ca oricând, să încheie deficitul bugetar peste pragul de 3% din PIB, în condițiile în care execuția bugetară arată cheltuielile în creștere și veniturile sub așteptări, afimă Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Foto: Ionuț Dumitru, un economist critic la adresa politicilor guvernamentale

Ținta Guvernului pentru a aduce mai mulți bani la buget, în condițiile în care pe partea de cheltuieli nu se mai pot face economii semnificative, este contribuția la Pilonul 2 de pensii, însă Executivul ar putea justifica un deficit mai mare în fața Comisiei Europene prin apelarea la clauza de exonerare pentru acest an, adaugă economistul, potrivit Profit.ro.

Execuția bugetară pe primele 3-4 luni indică un pericol clar ca ținta de deficit bugetar asumată de Guvern la 3% de PIB, aflată la limita procedurii de deficit excesiv, să fie depășită în acest an, a declarat președintele Consiliului Fiscal. „Anul acesta, mai mult ca oricând, există posibilitatea să depășim deficitul de 3% din PIB”, a spus Ionuț Dumitru, care a prezentat o analiză comparativă între execuția bugetară de la începutul acestui an, cea de la începutul anului trecut și bugetul aprobat. Dumitru a precizat că o parte dintre datele aferente lunii aprilie sunt incomplete, în condițiile în care Guvernul, prin vicepremierul Viorel Ștefan, a prezentat doar o parte a datelor aferente lunii aprilie.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri