Live

Urmează o cădere a bursei? Michael Burry, investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat masiv pe prăbușirea Wall Street

Data actualizării: Data publicării:
Michael Burry a pariat împotriva pieței imobiliare și a profitat considerabil de pe urma crizei creditelor și a prăbușirii numeroaselor entități financiare importante în 2008. Foto: Profimedia Images

Michael Burry, investitorul cunoscut din filmul „The Big Short”, care a devenit faimos pentru că a prezis corect colapsul pieței imobiliare în 2008, a pariat 1,6 miliarde de dolari pe o nouă prăbușire a Wall Street, scrie CNN.

Potrivit declarațiilor fiscale publicate luni de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite, Scion Asset Management, compania de investiții a lui Burry, a pariat 866 de milioane de dolari împotriva indicelui de referință a bursei americane, S&P 500, și alte 739 de milioane împotriva indicelui Nasdaq 100.

Astfel, Burry folosește mai mult de 90% din portofoliu pentru a paria pe o scădere a pieței.

CNN scrie că Michael Burry pare să fi oscilat între optimist și pesimism în privința acțiunilor sale în acest an. În ianuarie, el a trimis pe Twitter un mesaj criptic celor 1,4 milioane de urmăritori ai săi. „Vând”, a scris el. Dar până la sfârșitul lunii martie, a dat înapoi. „Am greșit când am spus vând”, a scris acesta.

S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat câștiguri mari până acum în acest an. Au crescut cu aproape 16%, respectiv 38%.

La mijlocul anilor 2000, Burry era renumit pentru că a pariat împotriva pieței imobiliare și a profitat considerabil de pe urma crizei creditelor și a prăbușirii numeroaselor entități financiare importante în 2008. Evenimentul a fost cronicat de Michael Lewis în bestsellerul său „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” și adaptat ulterior într-un film în care Burry a fost interpretat de Christian Bale.

Pariul lui Burry vine în contextul în care în prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare.

Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.

Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Antrenorul lui Tottenham s-a convins de Radu Drăgușin. Declarația făcută chiar pe gazon, după meciul cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blinken a îndemnat Ucraina să nu devină ca Rusia: „Asta înseamnă eradicarea flagelului corupţiei odată pentru totdeauna”

SUA avertizează Georgia să nu se alăture Moscovei împotriva Occidentului și o amenință cu tăierea finanțărilor

Hackerii susținuți de China devin tot mai periculoși. Marea Britanie și SUA trag un semnal de alarmă

China amenință după ce SUA au majorat tarifele vamale. „Să corecteze greşelile imediat”

Partenerii noștri