Live

FMI: Investiţiile publice vor fi cruciale pentru revenirea din pandemia de COVID-19

Data publicării:
Foto: Getty Images

Investiţiile publice ar trebui să joace un „rol central” în revenirea economiilor avansate şi a celor în curs de dezvoltare din criza provocată de coronavirus, a anunţat luni Fondul Monetar Internaţional, în avanpremiera reuniunilor de toamnă a FMI şi Băncii Mondiale.

Majorarea acestor cheltuieli, având în vedere nivelul redus al dobânzilor la nivel global, ar putea „crea milioane de locuri de muncă directe pe termen scurt şi alte milioane indirect pe termen lung”, au apreciat o serie de oficiali într-o postare pe blog-ul FMI.

Plecând de la ipoteza că este vorba de „investiţii de calitate”, instituţia financiară cu sediul la Washington susţine că majorarea investiţiilor publice cu 1% din Produsul Intern Brut ar putea duce la creşterea celor private cu 10%, a gradului de ocupare cu 1,2% şi a PIB-ului cu 2,7%, alături de creşterea gradului general de încredere în revenire.

Pandemia de coronavirus a provocat o încetinire economică semnificativă la nivel global, însă, chiar şi înainte de pandemie, FMI aprecia că investiţiile publice „au fost foarte slabe în ultimul deceniu, în pofida deteriorării drumurilor şi podurilor în unele dintre economiile avansate şi a nevoilor mari de infrastructuri pentru transport, apă curată şi canalizare” în ţările sărace.

FMI estimează că între două şi opt locuri de muncă sunt create pentru fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru infrastructura tradiţională şi între 5 şi 14 pentru fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru cercetare, dezvoltare şi tehnologie verde.

În timp ce încurajează ţările să menţină infrastructurile actuale, FMI a încurajat guvernele să reanalizeze proiectele care au fost amânate în trecut şi să facă planuri pentru unele noi care să se concentreze pe nevoile lor după ce pandemia va trece.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

FMI și-a revizuit în scădere estimările pentru creșterea economiei românești în 2024. Cum va evolua inflația

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Germania și Franța o susțin pe bulgăroaica Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat la șefia FMI

Partenerii noștri