Germania și Franța o susțin pe bulgăroaica Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat la șefia FMI

Data publicării:
Brazil: President Lula receives IMF general director in Brasília
Foto: Kristalina Georgieva / Sursa foto: Profimedia Images

Germania va sprijini al doilea mandat pentru Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat ministrul de Finanţe, Christian Lindner, după sprijinul similar anunţat recent de Franţa, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Kristalina Georgieva a condus FMI într-o perioadă dificilă, în ultimii ani. Sunt convins că este exact persoana potrivită pentru a conduce instituţia în contextul provocările care vor urma şi pentru a consolida FMI ca avocat al reformelor structurale din economiile noastre", a afirmat Lindner într-o postare pe reţeaua X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, şi-a exprimat luna trecută sprijinul pentru al doilea mandat al Kristalinei Georgieva, lăudând "activitatea ei semnificativă" la conducerea FMI.

Vineri, Georgieva a declarat că ar fi onorată să obţină un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Fondului Monetar Internaţional.

Georgieva, o economistă din Bulgaria al cărei mandat de director general al FMI a început în 2019 şi se va încheia în 30 septembrie, are nevoie de sprijinul marilor state europene şi al SUA dacă vrea să obţină un nou mandat.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Însă în cele din urmă, persoanele care ocupă ambele poziţii sunt decise de consiliile directoare ale celor două instituţii.

Georgieva a plecat de la Banca Mondială pentru a prelua conducerea FMI în 2019, o poziţie pe care a dobândit-o şi pentru că este dintr-o ţară est-europeană, o regiune care este slab reprezentată la vârful instituţiilor importante.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri