Orientul Mijlociu cumpără cantități uriașe de benzină din Europa. Ce efecte poate avea asupra consumatorilor
Arabia Saudită a refăcut trei sferturi din infrastructura distrusă în urma atacului cu drone din 14 septembrie anunţă surse citate de Reuters.
De ce e important pentru Rusia ca Socar să-i prelucreze petrolul în Turcia
Poluare masivă pe Dunăre
„Spălarea sportivă”: Patronii saudiți ai Newcastle United îi nemulțumesc pe unii fani
Gafă uriașă a lui Ronaldo
Conductă de petrol esențială, în mâna Rusiei
Kelemen Hunor explică de ce Ungaria a putut plafona prețurile la carburanți și România nu
Arabia Saudită caută nemurirea
Biden: Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu
Alternative la limită în Europa pentru petrolul rusesc
Sunt informaţii care pică bine pentru piaţa petrolului, temătoare că va exista o problemă cu livrările, în condiţiile în care era afectată 5% din oferta globală. Cotaţiile la Londra au coborât sub 63 de dolari pe baril, e drept influenţate şi de o perspectivă înrăutăţită asupra economiei europene. Preţurile sunt cu 6% mai mari decât cele dinainte de atac, însă mai sunt la mijloc şi date fundamentale, nu doar teama.
Riadul face eforturi pentru a repara instalaţiile, şi săptămâna viitoare toate efectele actacului asupra livrărilor ar urma să fie îndepărtate. Ar însemna să se ţină de cuvânt. La câteva zile după eveniment saudiţiii au anunţat că în două săptămâni vor elimina toate piedicile din calea livrărilor.
Arabia Saudită exportă zilnic 7 milioane de barili de ţiţei. În perioada în care infrastructura a fost afectată s-au făcut livrări din stocuri, unele uriaşe în ţară care ar fi putut să acopere exporturile pentru câteva săptămâni.
Reparații la prețul petrolului
Pericolul asupra preţului final nu este îndepărtat. Ba chiar s-ar putea să ajungă la consumatorul european. În piaţă, s-a observat o creştere rapidă a exporturilor de produse rafinate din Europa către Orientul Mijlociu şi Asia.
Firma de analiza Vortexa arată că în ultima perioada s-au rezervat cantităţi mari de carburanţi de pe continent. Peste 400 de mii de tone de benzină şi aditivi au fost rezervate pentru livrare în această săptămână. E echivalentul a 500 de mii de barili pe zi. Exportul Europei către Arabia Saudită a fost în acest an în medie de circa 60 de mii de barili pe zi.
Nu e deocamdată clar care este destinaţia finală a acestor produse, dar traderii susţin că Aramco, firma saudită de petrol a cumpărat cantităţi mari de rafinate.
Atacul cu drone a scos din uz capacităţi de rafinare de un milion de barili pe zi. Riadul este gata să refacă cu totul înfrastructura de export de ţiţei brut, însă pare să aibă probleme cu rafinarea.
Editor web: Cristina Tudor
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News