Live

Paradox. Ar putea fi mai ieftin să mâncați la restaurant decât să comandați mâncare acasă

Data publicării:

De luna viitoare, ar putea fi fi mai ieftin sa mâncaţi în oraş, decât să comandaţi aceeaşi mâncare acasă. Scăderea TVA de la 1 noiembrie vine însoţită de o situaţie cel puţin bizară pentru comercianţi.

Un exemplu vine din partea companiei de consultanţă Ernst and Young, potrivit căreia, ca urmare a modificărilor, o pizza livrată la domiciuliu va avea un TVA de 9%, în timp ce pentru una consumată la restaurant taxa pe valoare adăugată va fi de doar 5%, noua cotă aprobată prin ordonanţă de urgenţă. Asta pentru că doar agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, precum servirea la masă, vor putea beneficia de avantajul cotei reduse.

Deşi scăderea TVA de la 1 noiembrie are drept scop să reducă evaziunea şi să micşoreze preţurile, specialiştii atrag atenţia că vor apărea şi discriminări între comercianţi. Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică ce nu dispune de spaţiu de servire nu va putea aplica TVA de 5%. În acelaşi timp, o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri şi barmani va putea să aplice cota redusă.

În concluzie, proiectul nu este foarte bine definit, iar specialiştii cer clarificări în acest sens pentru a se şti exact ce afaceri vor putea să aplice cota redusă de TVA.

În ceea ce priveşte turismul local, ANAF s-a confruntat, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru declararea veniturilor, şi prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandal după ce un restaurant le-a cerut părinților să nu-și lase copiii să alerge printre mese: „Mă mir că nu au pus lese la intrare”

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Ministerul Finanţelor pregătește o platformă prin care românii din străinătate să poată cumpăra titluri de stat

Cetățeni maghiari, cercetați pentru evaziune fiscală de 1 milion de euro cu hrană pentru animale în România

Partenerii noștri