Live

Președintele ASF: Ritmul de creștere susținut confirmă stabilitatea sistemului de pensii private

Data actualizării: Data publicării:
Fondurile de pensii private din România au un risc redus la efectele pandemiei. Foto: Guliver/ Getty Images

Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluţie solidă, ritmul de creştere susţinut confirmând stabilitatea şi rezilienţa sistemului de pensii private, afirmă preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

La finalul primului trimestru al anului 2021, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creştere cu o treime a activelor totale, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind astfel pragul de 80 de miliarde de lei, conform unui comunicat al ASF, citat de Agerpres..

"Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluţie solidă, un lucru remarcabil având în vedere că traversăm o perioadă mai puţin favorabilă din punct de vedere economic. Ritmul de creştere susţinut confirmă stabilitatea şi rezilienţa sistemului de pensii private, precum şi capacitatea acestuia de a se dezvolta şi a genera beneficii pe termen lung participanţilor. Majoritatea covârşitoare a participanţilor este însă alocată aleatoriu. O mai bună informare şi o cât mai corectă cunoaştere a pieţei pensiilor private va oferi şansa celor care contribuie la aceste fonduri să ia decizii nu doar responsabile, ci şi care corespund pe deplin intereselor lor", a declarat Nicu Marcu.

Piaţa pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul funcţionării sale, reuşind să depăşească episoadele de volatilitate întâlnite de-a lungul anilor, având la finalul anului trecut şi cea mai mare pondere în PIB din cadrul pieţelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 80,238 miliarde de lei, la 31 martie 2021, în creştere cu 33,34% faţă de nivelul existent la 31 martie 2020, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,12 miliarde de lei, respectiv 64,96%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 19,084 miliarde de lei (23,79%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 2,89 miliarde de lei, respectiv 3,61% din totalul activelor.

Editor : A.V.D

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amenzile pentru lipsa polițelor RCA cresc și de 15 ori. Legea asigurărilor intră la votul final în Parlament

Cătălin Drulă a depus plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu pentru manipularea pieței în cazul Roșia Montană

USR sesizează autoritățile din Canada și DNA pentru manipularea pieței de capital în cazul Roșia Montană. „PSD-iștii au făcut bani”

Asigurare RCA mai scumpă pentru cei care primesc amenzi și introducerea franșizei - printre propunerile ASF pentru noua lege RCA

Partenerii noștri