Live

România a înregistrat al doilea cel mai mare deficit guvernamental din UE în prima parte a anului

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Deficitul guvernamental al României în primul trimestru din 2020, conform datelor ajustate sezonier, a fost al doilea cel mai mare din UE (7,2% din PIB), după Malta (8,5%). Deficitul a crescut atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, comparativ cu precedentele trei luni, pe fondul introducerii măsurilor de izolare de către statele membre. A treia cea mai mare creştere a deficitului a fost înregistrată în Belgia, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În Zona Euro, deficitul guvernamental a crescut de la 0,7% din PIB în trimestrul patru din 2019 până la 2,2% din PIB în primul trimestru din acest an, în timp ce în UE a urcat de la 0,7% din PIB la 2,3% din PIB. Este cel mai ridicat nivel al deficitului înregistrat în Zona Euro din trimestrul doi din 2015, transmite Agerpres.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat în Malta (8,5% din PIB), România (7,2% din PIB, faţă de 3,5% din PIB în trimestrul patru din 2019) şi Belgia (6% din PIB). Un excedent guvernamental a fost raportat în Germania (1% din PIB), Olanda (0,8% din PIB) şi Luxemburg (0,1% din PIB).

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spunea, săptămâna trecută, că în acest an România nu va rămâne fără bani, ci dimpotrivă, „va rămâne un buffer considerabil pentru guvernul următor să finanțeze dezvoltarea viitoare”.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni din acest an

FMI și-a revizuit în scădere estimările pentru creșterea economiei românești în 2024. Cum va evolua inflația

Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Președintele Consiliului Fiscal: „E o nerozie”

Partenerii noștri