Live

Biden pledează pentru un stat palestinian „independent” cu o „continuitate teritorială”, alături de Israel

Data publicării:
Joe Biden alături de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. foto: profimedia images

„Trebuie să existe un orizont politic pentru poporul palestinian”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, în pofida faptului că în acest stadiu nu sunt întrunite condiţiile pentru a relansa negocierile de pace israeliano-palestiniene, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu vom renunţa niciodată la munca în favoarea păcii. Trebuie să existe un orizont politic pe care poporul palestinian să poată cel puţin să-l vadă sau să-l simtă pentru viitor. Nu putem permite disperării să ipotecheze viitorul”, a declarat Biden în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas de la Bethleem, în Cisiordania ocupată.

Liderul de la Casa Albă a pledat în favoarea unui stat palestinian „independent” cu o „continuitate teritorială”, alături de Israel.

„Chiar dacă în teren nu sunt întrunite condiţiile în acest moment pentru a relansa negocierile, SUA şi administraţia mea nu vor renunţa la încercarea de a-i aduce pe palestinieni şi israelieni mai aproape”, a spus Joe Biden.

Pe de altă parte, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat vineri că fereastra se închide pentru soluţia cu două state pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

„Oportunitatea pentru o soluţie cu două state în baza frontierelor de la 1967 ar putea fi disponibilă astăzi, dar acest lucru s-ar putea să nu mai vie valabil pentru mult timp”, a spus Abbas după întâlnirea cu Biden de la Bethleem.

De asemenea, liderul palestinian a cerut sprijinul SUA pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de uciderea jurnalistei palestiniano-americane Shireen Abu Akleh, împuşcată mortal în timpul unui raid al armatei israeliene în oraşul Jenin, din Cisiordania, pe 11 mai.

Preşedintele american a pledat să se facă „lumină deplin” asupra morţii jurnalistei Shireen Abu Akleh.

Biden a adus un omagiu „muncii vitale” a marii jurnaliste a canalului din Qatar, Al Jazeera.

ONU, Autoritatea palestiniană şi diferite media susţin că tirul fatal a provenit din arma unui soldat israelian, un scenariu considerat "foarte probabil" de SUA, care au expertizat glonţul, dar care au exclus în acelaşi timp ipoteza unui tir deliberat, ceea ce a provocat nemulţumirea familiei şi a palestinienilor.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA au oprit un transport de bombe către Israel din cauză că acesta nu oprește ofensiva în Rafah

Klaus Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO. „E foarte bine să fie doi candidați”

Iohannis a vorbit cu Biden despre Visa Waiver: „România ar putea îndeplini condițiile în viitorul nu foarte îndepărtat”

Joe Biden a mulțumit României la întâlnirea cu Klaus Iohannis. „Ați depășit toate așteptările”

Partenerii noștri