Live

Bilanţul atentatului din Pakistan a urcat la 92 de morţi şi peste 100 de răniţi. Mărturiile unui supravieţuitor

Data actualizării: Data publicării:
Bilanţul atentatului din Peshawar, Pakistan, a urcat la 89 de morţi. Foto: Profimedia Images

Bilanţul atentatului sinucigaş cu bombă comis luni într-o moschee din oraşul Peshawar, din nord-vestul Pakistanului, a urcat la 92 de morţi şi peste 100 de răniţi, au anunţat marţi autorităţile locale, informează Agerpres.

ACTUALIZARE 12:20 - Autorităţile din Pakistan spun că bilanţul atentatului din Peshawar a urcat la 92 de morţi, după ce, în această dimineaţă, era de 89. Echipele de salvare încă sunt la locul deflagraţiei şi au recuperat, marţi, 24 de cadavre. Nu mai sunt supravieţuitori blocaţi sub dărâmături, au adăugat autorităţile, potrivit BBC.

Peste 100 de oameni sunt răniţi, unii dintre ei fiind în stare critică, spun responsabilii din sănătate.

Între timp, mai bine de 20 dintre poliţiştii care şi-au pierdut viaţa în atentat au fost înmormântaţi, iar sicriele lor au fost acoperite cu drapelul Pakistanului.

Ştirea iniţială:

Explozia s-a produs în interiorul cartierului general al poliţiei din Peshawar, una dintre zonele cele mai supravegheate din oraş şi care găzduieşte sediile diverselor agenţii de aplicare a legii.

"Cel puţin 89 de oameni şi-au pierdut viaţa; încă şase pacienţi au decedat din cauza rănilor. Aproape 90% dintre cei morţi sunt poliţişti", a declarat Muhammad Ayaz Khan, şeful poliţiei din Peshawar. Bilanţul ar putea creşte întrucât numeroase persoane au fost prinse sub dărâmături.

Shahid Ali, un poliţist în vârstă de 47 de ani care a supravieţuit atacului, a declarat că detonarea bombei a avut loc la câteva secunde după ce imamul a început rugăciunea.

"Nu a fost altceva decât un atac asupra Pakistanului. Teroriştii vor să creeze panică, luând drept ţinte pe cei care îşi îndeplinesc datoria de a apăra Pakistanul. Cei care luptă împotriva Pakistanului vor fi eliminaţi de pe suprafaţa Pământului", a declarat premierul pakistanez Shehbaz Sharif.

Atentatul a fost revendicat, la câteva ore după explozie, de talibanii pakistanezi cunoscuţi drept Tehreek-e-Taliban (TTP), însă aceştia ulterior aceştia au dezminţit că s-ar afla în spatele atacului.

Doi oficiali ai TTP, Sarbakaf Mohmand şi Omar Mukaram Khurasani au spus că atentatul a fost o "răzbunare" pentru moartea militantului taliban Khalid Khorasani, anul trecut.

Ulterior, însă, un purtător de cuvânt al TPP, Muhammad Khorasani, a declart că gruparea nu a fost implicată în atentat.

"Referitor la incidentul din Peshawar, trebuie să clarificăm faptul că Tehreek-e-Taliban Pakistan nu are nicio legătură. Potrivit legilor și constituției noastre, orice acțiune în moschei, madrese, procesiuni funerare sau alte locuri sfinte reprezintă un păcat", a declarat Khorasani.

Situaţia securităţii în Pakistan s-a deteriorat în ultimele luni, în contexul în care talibanii au preluat puterea în Afganistanul vecin în august 2021.

După mai mulţi ani de calm relativ, atentatele au fost reluate în Pakistan, multe fiind comise de TTP, de filiala regională a Statului Islamic (SI-K) sau de grupări separatiste din regiunea Balucistan, în sud-vestul ţării.

După crearea sa în 2007, TTP a ucis zeci de mii de civili pakistanezi şi membri ai forţelor de securitate, înainte de a fi vizată de o operaţiune lansată în 2014 de armata pakistaneză. Revenită în forţă în ultimele luni, mişcarea TTP se doreşte mai puţin brutală decât în trecut şi a anunţat că acţiunile sale vor ţinti doar forţele de securitate şi în niciun caz lăcaşuri de cult.

În martie 2022, un atentat sinucigaş, revendicat de SI-K şi comis într-o moschee şiită din Peshawar, s-a soldat cu 64 de morţi.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CNN: O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului

Nouă copii au murit în Afganistan, în urma exploziei unei mine sovietice cu care se jucau

Un student din Pakistan a fost condamnat la moarte din cauza unor mesaje pe WhatsApp

Un șobolan a ținut la sol un avion Airbus timp de 3 zile. Mai multe zboruri au fost întârziate

Partenerii noștri