Live

Boala iGAS se răspândește rapid, tot mai mulți copii fac forme grave. OMS avertizează țările asupra pericolului

Data publicării:
Boala iGAS se răspândește rapid, tot mai mulți copii fac forme grave Foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au făcut apel la vigilenţă din cauza creșterii numărului de copii bolnavi grav în urma infectării cu streptococul de grup A.

Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere în 2022 a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A) la copii cu vârste sub 10 ani, potrivit unui comunicat al OMS.

La această grupă de vârstă au fost raportate, de asemenea, mai multe decese asociate infecţiei streptococice, scrie Agerpres.

În Marea Britanie şi Franţa, numărul cazurilor grave este considerabil mai mare comparativ cu perioada similară anterioară pandemiei de coronavirus, se mai arată în declaraţia de luni.

Infecţiile streptococice provoacă, de obicei, doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. Însă, în cazuri rare, acestea pot duce la complicaţii grave.
Conform constatărilor preliminare, experţii OMS nu pun această creştere pe seama unei noi variante a streptococului A. Totodată, este puţin probabil ca rezistenţa la antibiotice să fie cauza fenomenului.

În schimb, ar putea fi vorba despre un fel de efect de acumulare post-pandemică. De asemenea, cauza numărului mai mare al cazurilor grave ar putea consta în faptul că în prezent se află în circulaţie multe alte virusuri care, în combinaţie cu streptococii, agravează boala.

Cu toate că experţii OMS consideră că riscul pentru publicul larg continuă să fie redus, ei au sfătuit toate ţările europene să rămână vigilente şi să monitorizeze situaţia.
Ţările ar trebui "să îşi sporească vigilenţa, mai ales atunci când virusurile respiratorii sunt răspândite pe scară largă în rândul copiilor", a declarat directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandal după ce un restaurant le-a cerut părinților să nu-și lase copiii să alerge printre mese: „Mă mir că nu au pus lese la intrare”

Experți din Franța: Copiilor sub 11 ani ar trebui să le fie interzis să aibă un telefon mobil, cei sub 13 ani fără acces la internet

Mamele minore care au minim 16 ani pot primi alocația pentru copil și pot decide pentru ele în relația cu statul - proiect adoptat

Zeci de mii de copii care au părinții la muncă în străinătate vor petrece Paștele fără ei

Partenerii noștri