Live

Brazilia cere Venezuelei să renunțe la amenințările cu invazia față de Guyana. Armata braziliană e în alertă în regiunea de graniță

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele brazilian, Lula da Silva Foto: Profimedia

Brazilia nu va accepta nicio folosire a forței de către Venezuela pentru ocuparea teritoriului Esequibo din Guyana și îndeamnă regimul de la Caracas să nu-și mai amenințe vecinul, a declarat principalul consilier de politică externă al președintelui Lula da Silva, miercuri, conform Reuters.

Celso Amorim a mai călătorit în Venezuela, luna trecută, ca reprezentant diplomatic special al lui Lula. El a declarat că Brazilia se opune „oricărei amenințări și oricărei tentative de a folosi forța”.

„Am transmis preocuparea noastră foarte serioasă față de această situație. Acum că avem noi informații, lucrurile sunt încă foarte îngrijorătoare. Nu ne vom opri din a ne transmite îngrijorările, mai ales față de posibilitatea folosirii forței”, a spus Amorim.

Venzuelenii au fost chemați la un referendum, duminică, pentru a aproba planurile guvernului lor de a anexa Essequibo. Guvernul de la Caracas a organizat și a făcut acest referendum în ciuda unui verdict al Curții Internaționale de Justiție care interzicea orice măsură menită schimbe situația de fapt din regiune.

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a declarat, miercuri, la Rio de Janeiro, că Brazilia respinge posibilitatea unei confruntări armate între cei doi vecini de la nord ai țării.

Totuși, armata braziliană și-a consolidat regiunea de graniță din cauza tensiunilor dintre cele două țări și a mutat vehicule blindate și mai multe trupe la Boa Vista, capitala provinciei Roraima, a transmis ministerul apărării brazilian.

Disputa dintre Venezuela și Guyana are de-a face cu o regiune de aproximativ 160.000 de kilometri pătrați, de două ori mai mare ca întindere decât Irlanda. Zona este acoperită, în mare parte, de junglă. Venezuela și-a „reactivat” revendicările asupra acestui teritoriu în ultimii ani, după ce acolo s-a descoperit o rezervă masivă de petrol și de gaze naturale.

Regiunea Essequibo este revendicată de Venezuela încă din secolul al XIX-lea, pe vremea când Guyana era o colonie a Imperiului Britanic.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cal blocat pe un acoperiş din cauza inundaţiilor, salvat de echipele de intervenție, în Brazilia

Înainte și după: Imaginile din satelit arată dezastrul lăsat în urmă de inundațiile devastatoare din Brazilia

„Nu vor putea să se ascundă nici la Capitoliu, nici la Elysee”. Medvedev amenință cu lovituri nucleare în capitalele occidentale

Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record. Autorități: Sunt "adevărate zone de război", va fi necesar un "plan Marshall"

Partenerii noștri