Brazilia cere Venezuelei să renunțe la amenințările cu invazia față de Guyana. Armata braziliană e în alertă în regiunea de graniță

Data actualizării: Data publicării:
lula duce mana labarbie, ingandurat
Preşedintele brazilian, Lula da Silva Foto: Profimedia

Brazilia nu va accepta nicio folosire a forței de către Venezuela pentru ocuparea teritoriului Esequibo din Guyana și îndeamnă regimul de la Caracas să nu-și mai amenințe vecinul, a declarat principalul consilier de politică externă al președintelui Lula da Silva, miercuri, conform Reuters.

Celso Amorim a mai călătorit în Venezuela, luna trecută, ca reprezentant diplomatic special al lui Lula. El a declarat că Brazilia se opune „oricărei amenințări și oricărei tentative de a folosi forța”.

„Am transmis preocuparea noastră foarte serioasă față de această situație. Acum că avem noi informații, lucrurile sunt încă foarte îngrijorătoare. Nu ne vom opri din a ne transmite îngrijorările, mai ales față de posibilitatea folosirii forței”, a spus Amorim.

Venzuelenii au fost chemați la un referendum, duminică, pentru a aproba planurile guvernului lor de a anexa Essequibo. Guvernul de la Caracas a organizat și a făcut acest referendum în ciuda unui verdict al Curții Internaționale de Justiție care interzicea orice măsură menită schimbe situația de fapt din regiune.

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a declarat, miercuri, la Rio de Janeiro, că Brazilia respinge posibilitatea unei confruntări armate între cei doi vecini de la nord ai țării.

Totuși, armata braziliană și-a consolidat regiunea de graniță din cauza tensiunilor dintre cele două țări și a mutat vehicule blindate și mai multe trupe la Boa Vista, capitala provinciei Roraima, a transmis ministerul apărării brazilian.

Disputa dintre Venezuela și Guyana are de-a face cu o regiune de aproximativ 160.000 de kilometri pătrați, de două ori mai mare ca întindere decât Irlanda. Zona este acoperită, în mare parte, de junglă. Venezuela și-a „reactivat” revendicările asupra acestui teritoriu în ultimii ani, după ce acolo s-a descoperit o rezervă masivă de petrol și de gaze naturale.

Regiunea Essequibo este revendicată de Venezuela încă din secolul al XIX-lea, pe vremea când Guyana era o colonie a Imperiului Britanic.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri