Live

Bulgaria donează 100 de vehicule blindate Ucrainei. Parlamentul a trecut peste veto-ul președintelui prorus Radev

Data publicării:
Bulgaria donează 100 de vehicule blindate Ucrainei. Foto: Profimedia

Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat prorus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie.

Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi pentru - din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, împotrivă votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea, relatează EFE, citată de Agerpres.

Dat fiind că acordul a fost aprobat după ce a fost retrimis în legislativ de către preşedinte, şeful statului nu-şi poate exercita din nou dreptul de veto.

Radev, un fost comandant al forţelor aeriene, şi-a argumentat refuzul prin faptul că donaţia ar slăbi securitatea naţională şi capacităţile de apărare ale ţării.

Donaţia de vehicule de transport de trupe BTR a fost convenită în august, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bulgaria, şi prevede livrarea acestor vehicule blindate cu opt roţi, construite în anii 1960 şi 1970, împreună cu armamentul şi piesele de schimb aferente.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rus care și-a vopsit părul în mai multe culori a fost amendat pentru „discreditarea armatei”

Medvedev îl amenință pe Zelenski: „Ar trebui lichidat după capitularea Kievului. E o țintă militară legitimă pentru noi”

Rușii anunță că au cucerit un sat din Luhansk și susțin că au ocupat poziții mai bune în regiune

Cel puțin 12 morți și 55 de răniți în Ucraina, în urma atacurilor rusești din ultimele două zile

Partenerii noștri