Bulgaria donează 100 de vehicule blindate Ucrainei. Parlamentul a trecut peste veto-ul președintelui prorus Radev

Data publicării:
vehicule blindate in timpul unui exercitiu militar
Bulgaria donează 100 de vehicule blindate Ucrainei. Foto: Profimedia

Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat prorus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie.

Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi pentru - din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, împotrivă votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea, relatează EFE, citată de Agerpres.

Dat fiind că acordul a fost aprobat după ce a fost retrimis în legislativ de către preşedinte, şeful statului nu-şi poate exercita din nou dreptul de veto.

Radev, un fost comandant al forţelor aeriene, şi-a argumentat refuzul prin faptul că donaţia ar slăbi securitatea naţională şi capacităţile de apărare ale ţării.

Donaţia de vehicule de transport de trupe BTR a fost convenită în august, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bulgaria, şi prevede livrarea acestor vehicule blindate cu opt roţi, construite în anii 1960 şi 1970, împreună cu armamentul şi piesele de schimb aferente.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri