Live

Bulgaria va organiza alegeri anticipate pe 2 octombrie, al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani

Data publicării:
Rumen Radev, președintele Bulgariei. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a stabilit luni că în 2 octombrie vor avea loc alegeri anticipate, al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani, transmite Reuters.

Procedura a devenit necesară în urma căderii guvernului condus de premierul Kiril Petkov, în iunie, într-un context marcat de inflaţia în creştere, de incertitudini privind aprovizionarea cu gaze şi de alte efecte ale războiului din Ucraina.

Radev l-a numit tot luni la conducerea executivului interimar pe fostul ministru al muncii Galab Donev. Cabinetul său va funcţiona de marţi până când se va forma un nou guvern, în urma alegerilor, şi se aşteaptă să adopte o linie mai puţin dură împotriva Moscovei, notează Agerpres.

Donev va încerca probabil să reînnoiască importurile de gaze din Rusia şi eventual să amelioreze relaţiile cu Moscova, după ce guvernul Petkov a expulzat 70 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj, apreciază agenţia citată.

Pe 22 iunie, guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat de la putere printr-o moţiune de cenzură.

Căderea guvernului de la Sofia a aruncat ţara într-o nouă criză politică după deja trei runde de alegeri desfăşurate anul trecut.

Guvernul lui Petkov, cunoscut pentru abordarea sa reformistă, pentru angajamentul de a lupta împotriva corupției și pentru poziția fermă anti-Rusia, a fost în funcție doar șase luni, însă în ultimele săptămâni înainte de demitere a pierdut o parte esențială a sprijinului său din parlamentul de la Sofia.

Kiril Petkov a dat vina pe Rusia și pe puternica mafie bulgară pentru demiterea guvernului său prin moțiune de cenzură, transmitea Politico în luna iunie.

Moțiunea de cenzură a fost declanșată după ce populistul Slavi Trifonov, fostă vedetă de televiziune, și-a retras abrupt partidul „Există un Astfel de Popor” din coaliția guvernamentală. Trifonov a motivat retragerea prin dezacorduri cu privire la buget și l-a acuzat pe Petkov că adoptă o atitudine prea blândă în ceea ce privește dorința Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare la UE.

Ulterior votului de la moțiunea de cenzură, partidul lui Petkov a încercat să obțină sprijin pentru o majoritate viabilă, dar discuțiile au eșuat.

De altfel, partidul reformator al premierului interimar bulgar Kiril Petkov şi-a anunţat pe 8 iulie eşecul în formarea unui nou guvern, făcând extrem de probabilă organizarea de alegeri legislative anticipate în toamnă.

Din vara lui 2020, Bulgaria este marcată de o instabilitate declanşată de manifestaţii masive împotriva fostului premier Boiko Borisov, aflat atunci la putere aproape neîntrerupt din 2009.

După cel de-al treilea scrutin legislativ de anul trecut, o coaliţie formată din patru partide a fost creată în decembrie la iniţiativa energicului şi pro-europeanului Kiril Petkov. Însă această alianţă eterogenă nu a reuşit să supravieţuiască tensiunilor interne, exacerbate de războiul din Ucraina.

Conform unui sondaj realizat la finalul lunii iunie, viitorul parlament va fi de asemenea fragmentat, iar componenţa guvernului, delicată. Partidul conservator GERB al lui Borisov şi cel de centru al lui Kiril Perkov se află în fruntea intenţiilor de vot.

Citește și: Proteste în Macedonia de Nord împotriva înscrierii în Constituție a etnicilor bulgari. Polițiștii, atacați cu cocteiluri Molotov

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, afirmă ministrul apărării

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Robert de Niro deschide două hoteluri în Bulgaria. Unul va fi la 100 de kilometri de Vama Veche

Romania și Bulgaria sunt campioane în UE la creşterea preţului la carne în ultimul an

Partenerii noștri