Romania și Bulgaria sunt campioane în UE la creşterea preţului la carne în ultimul an

Data publicării:
BUCURESTI - FOOD EXPO - 28 SEP 2023
Foto: Inquam Photos / George Călin

Preţul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023, însă în rândul ţărilor membre cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) şi România (7,7%), arată datele publicate vineri de Eurostat, potrivit Agerpres.

Conform acestor date, preţul cărnii a crescut în majoritatea ţărilor membre UE, cu excepţia a trei ţări unde au scăzut: Cehia (unde preţurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) şi Danemarca (minus 0,6%).

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creştere de preţuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) şi carnea de vită sau viţel (3%). În schimb, preţurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.

Eurostat a anunţat anterior că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.

Separat, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Partenerii noștri