Live

Bursele europene scad din cauza războiului lui Putin în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Bursele din ţările Europei Centrale înregistrau luni dimineaţă scăderi între 2% şi 5%. Foto: Profimedia Images

Acțiunile Societe Generale, banca franceză care deţine grupul rusesc Rosbank, şi ale Renault, producătorul auto care controlează compania auto rusă Avtovaz, au scăzut semnificativ luni, după sancţiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

La Bursa de la Paris, titlurile SocGen şi Renault înregistrau luni dimineaţă scăderi de 6,5% şi, respectiv, de 6,4%.

Şi indicii bursieri din ţările Europei Centrale au scăzut luni cu până la 5%, în timp ce forintul ungar şi alte monede s-au depreciat semnificativ, după ce atacul Rusiei a stimulat apetitul investitorilor pentru valorile de refugiu.

De altfel, pieţele se aşteaptă la sporirea volatilităţii şi la noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Agerpres.

Bursele din ţările Europei Centrale înregistrau luni dimineaţă scăderi între 2% şi 5%, grupul bancar ungar OTP confruntându-se cu un declin de peste 9%, în timp ce forintul ungar, coroana cehă şi zlotul polonez s-au depreciat şi mai mult.

Vedem tendinţa sporită a investitorilor spre valorile de refugiu. Nu aş numi-o panică, dar cu siguranţă vedem unele evoluţii riscante", a avertizat Michal Brozka, economist la Komercni Banka în Praga. 

Şi indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 2,1%, indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt cu 2%, Indicele CAC 40 al Bursei de la Paris cu 3%, în timp ce indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra înregistra un declin de 0,9%.

Băncile europene cele mai expuse la Rusia, inclusiv Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, înregistrau declinuri între 6,3% şi 15,8%, în timp ce indicele bancar al zonei euro a scăzut cu 5,2%. 

Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea Bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014.

Bursa de la Moscova se deschide cu întârziere

Rusia a interzis brokerilor să tranzacționeze portofoliile străinilor care vor să vândă active rusești, iar Bursa din Moscova a amânat cu 3 ore începerea tranzacționării luni dimineață. Banca centrală a crescut brusc dobânda de la 9,5% la 20%, după ce rubla s-a prăbușit din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

Și bursa din Belarus se deschide mai târziu cu o oră, în timp ce piața se pregătește pentru o vânzări uriașe.

Rubla rusească a coborât luni la un minim istoric, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei.

 Banca centrală a Rusiei a anunțat că a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de tranzacționare ale entităților juridice străine și persoanelor care vor să-și vândă investițiile rusești, potrivit BBC.

De asemenea, Banca centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzilor la 20% de la 9,5% după ce rubla s-a prăbușit, potrivit The Guardian.

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

Citește și: Marea Britanie dă o nouă lovitură Rusiei și oligarhilor ruși: Nu este loc pentru bani murdari

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nemaiîntâlnit! Câți bodyguarzi ”l-au apărat” pe Dan Șucu de jurnaliști după Rapid - Craiova! Oamenii patronului, mesaj pentru presă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Experţi ONU susţin că au găsit la Harkov resturile unei rachete nord-coreene (Reuters)

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Partenerii noștri