Live

Galerie Foto Cablul submarin prin care Tonga avea internet și telefonie a fost secționat de erupție și va fi reparat în cel puțin o lună

Data publicării:
Imagine aeriană realizată pe 17 ianuarie de un avion al Forțelor Aeriene din Noua Zeelandă, care prezintă insula principală din Tonga după erupția vulcanică. Sursa foto: Profimedia Images

Singurul cablu submarin de comunicații din Tonga a fost secționat de erupția vulcanică devastatoare din weekend, iar repararea lui va dura cel puțin patru săptămâni, informează BBC.

Erupția a provocat și un tsunami, care a ucis cel puțin trei oameni.

"Compania americană SubCom spune că va fi nevoie de cel puțin patru săptămâni pentru a repara cablul submarin din Tonga", a anunțat ministerul de Externe din Noua Zeelandă. SubCom se ocupă de întreținerea a peste 50.000 de kilometri de cabluri submarine în Pacificul de Sud. Potrivit Reuters, compania a luat legătura cu operatorul de telecomunicații Tonga Cable pentru mobilizarea unui vas necesar pentru repararea cablului.

Comunicațiile statului insular cu lumea exterioară au fost întrerupte după erupția de sâmbătă, iar cablul submarin care asigură comunicațiile statului insular cu restul lumii a fost secționat în două locuri.

De atunci, au fost transmise puține informații de la fața locului, comunicarea desfășurându-se cu ajutorul telefoanelor prin satelit deținute în principal de ambasadele străine din capitala Nuku'alofa. Mulți tongalezi plecați peste hotare au încercat de atunci să ia legătura cu cei cunoscuți.

Compania de telecomunicații Digicel ar urma să pună azi în funcție o rețea temporară 2G, care prioritizează apelurile vocale și SMS-urile. Cu toate acestea, această conexiune va fi de slabă calitate și va susține doar 10% din capacitatea anterioară.

Erupția de sâmbătă nu a fost primul eveniment care a afectat cablul submarin din Tonga. În 2019, un episod de vremea rea a avariat cablul, lăsând fără telefonie mobilă și internet cei aproape 100.000 de locuitori ai statului insular.

Crucea Roșie a anunțat miercuri dimineață că a reușit să ia legătura cu echipa sa din Tonga, pentru prima dată după erupție. "Din păcate, primim vești devastatoare din Tonga legate de distrugeri și pierderi", a declarat Katie Greenwood, șefa delegației din Pacific.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cutremur cu magnitudinea 7,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga

„Echivalentă cu sute de bombe atomice”. Erupția vulcanică din Tonga, cea mai puternică înregistrată vreodată cu echipamente moderne

Seism de 7,3 în Regatul Tonga, în Oceanul Pacific. S-a emis avertizare de tsunami

Erupția vulcanică din Tonga a aruncat în atmosferă suficientă apă pentru a umple 58.000 de bazine olimpice

Partenerii noștri