Live

Cât timp va resimţi economia efectele crizei? Cele trei scenarii

Data publicării:
Criza economica va continua sa isi faca efectele. FOTO: Getty Images

Swaminathan S Anklesaria Aiyar, reputat economist, fost consultant în cadrul Băncii Mondiale, susţine că efectele pandemiei se vor observa cel puţin câteva luni.

Într-un articol publicat în Times of India, specialistul în economie ia în calcul trei scenarii, scrie Mediafax.

Primul dintre scenarii presupune că ţările vor lua măsuri ferme atât în domeniul sanitar, cât şi în cel economic, aşa încât numărul de cazuri de îmbolnăvire va creşte abrupt, iar apoi virusul va fi combătut la fel de rapid.

Economia mondială va marcată de o recesiune puternică în prima jumătate a anului, ca apoi pieţele să îşi revină în forţă.

În cel de-al doilea scenariu recesiunea va continua până în septembrie, se vor înregistra multe decese şi multe firme vor falimenta.

Economiile se vor resimţi o perioadă îndelungată de pe urma pandemiei, în ciuda stimulentelor puse la dispoziţie de autorităţi. Produsul Intern Brut şi-ar putea reveni spre finalul anului, dar va fi vorba de o revenire timidă.

În cel de-al treilea scenariu, virusul va fi extrem de greu de controlat. Chiar după ce, aparent, va fi fost combătut, va exista un al doilea val de îmbolnăviri.

Astfel, perioada de criză va continua până în 2021, iar impactul pandemiei asupra economiei va fi mai puternic decât cel al crizei din 2008.

În opinia expertului, probabilitatea primului scenariu este de circa 30%, iar a celui de-al doilea de 60%. Posibilitatea ca scenariul trei să devină realitate este de 10%.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Presa din Grecia a reacționat rapid, după ce Mircea Lucescu a fost "închis într-o cușcă de sticlă" la Salonic

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criza economică obligă tinerii să stea cu părinții chiar dacă au peste 30 de ani. În Portugalia proporția e 52%, în Croația e 65%

IBA Leadership Meetings 22-24 Mai 2024 București

Mai multe crematorii și firme de pompe funebre. Afacerile care se dezvoltă rapid în Europa, unde sunt tot mai mulți bătrâni

Cât de aproape suntem de o nouă pandemie? Experții avertizează că virusuri necunoscute pot apărea brusc: „Ar fi o amenințare masivă”

Partenerii noștri