Live

Video&Foto „Cernobîlul din East Palestine”. Cum a fost distrusă complet viața locuitorilor orașului în care a deraiat un tren cu substanțe toxice

Data publicării:
„Pentru acest oraș, accidentul este un Pearl Harbor sau un 11 septembrie. Unul din acele evenimente despre care lumea vorbește mereu”, a spus un proprietar de cafenea din East Palestine, Ohio. Colaj foto: Twitter / @JenBorrasso, @ismithKDKA

Pentru locuitorii orășelului East Palestine, din statul american Ohio, viața – așa cum o știau până acum – s-a terminat, atunci când un tren marfar plin cu substanțe toxice a deraiat și a luat foc, contaminând solul, apa și aerul din zonă, relatează BBC.

„Ne-a distrus viața complet”, a spus John Hamner, proprietarul unei afaceri de succes cu mașini de gunoi, care își stăpânește cu greu lacrimile în parcarea sediului companiei pe care a crescut-o de la doar 5 clienți la 7.000 într-o perioadă de 18 ani.

Mirosul chimicalelor care s-au vărsat din tren rămâne foarte puternic. „Sunt acum în punctul în care vreau să plec de aici”, a adăugat John H. „O să ne mutăm. Nu mai putem rezista.”

Ochii lui John H. sunt roșii și umflați – el spune că de vină este impactul fizic de lungă durată pe care l-au avut substanțele toxice eliberate.

Dar soții Hamner au spus că principalele lor suferințe sunt nevăzute și psihologice. „Pierd așa de multe ore de somn. Am fost deja la doctor de două ori și iau calmante”, a spus John H. „Asta este de 10 ori mai rău decât dacă îmi pierd mijloacele de existență. Noi am construit această afacere.”

Deja, zeci de clienți vechi au renunțat la serviciile soților Hamner și au spus că plănuiesc să părăsească East Palestine.

„Mă tem pentru oamenii care trăiesc aici”, a spus și Lisa Hamner, soția lui John. „Nu cunosc pe nimeni care poate să doarmă, pentru că se întâmplă pe așa multe fronturi. Este vorba de afacerea ta, sănătatea ta și sănătatea prietenilor tăi.”

Oamenii care au fost expuși la substanțele toxice din trenul deraiat riscă să sufere de cancer

Stând pe o movilă de noroi, resturile accidentului feroviar fiind în raza sa vizuală, John H. a poreclit incidentul „Cernobîlul din East Palenstine”, referindu-se la accidentul nuclear din 1986 din Uniunea Sovietică.

Iar John H. nu este singurul locuitor al East Palestine care consideră că deraierea trenului cu substanțe toxice a fost un moment de cumpănă în istoria orașului lor.

Oficialii locali și federali i-au sfătuit pe localnici să bea apă îmbuteliată. La doar două zile după accident, autoritățile au spus că oamenii se pot întoarce în siguranță în oraș, însă specialiștii de mediu nu sunt convinși.

Expunerea semnificativă la substanțele eliberate în urma accidentului, printre care se regăsesc clorura de vinil și acrilatul de butil, poate provoca multe probleme de sănătate, de la stări de greață la cancer.

Accidentul, comparat de localnici cu Pearl Harbor și atacurile teroriste din 11 septembrie

„Pentru acest oraș, [accidentul] este un Pearl Harbor sau un 11 septembrie. Unul din acele [evenimente] despre care lumea vorbește mereu”, a spus Ben Ratner, un proprietar de cafenea.

În cazul lui Ratner, stresul și trauma se manifestă printr-o „combinație interesantă” de emoții și senzații. El a spus că localnicii se panichează foarte repede și sunt mereu în alertă – emoții pe care Ratner le-a comparat cu stresul posttraumatic.

„Oamenii sunt îngrijorați când aud trenurile sau se gândesc la copiii lor care ies afară sau să-și lase câinele afară și să se întâmple să bea din greșeală apă contaminată... este grav”, a povestit Ratner.

După anii de pandemie, copiii din East Palestine se confruntă acum cu încă un eveniment traumatic care le dă viața peste cap. „Chestia asta s-ar putea să continue timp de mai multe generații”, a spus Ratner. „Este mult mai mult decât niște gaze și marele nor de fum și chimicale.”

Compania feroviară îi lasă pe oameni cu „întrebări fără răspuns”. Oamenii sunt furioși

Directorul executiv al Norfolk Southern, compania care opera trenul deraiat, a recunoscut că localnicii sunt obosiți, îngrijorați și că au rămas cu „întrebări fără răspuns”.

Dar decizia companiei feroviare de a nu participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu locuitorii din East Palestine, pe motiv că există probleme de siguranță, nu a făcut decât să îi înfurie pe oameni încă și mai mult.

„Nimeni nu a venit să ne întrebe nimic. Nimeni nu a verificat nimic. Nimic”, a spus și Kim Hancock, care trăiește la un kilometru și jumătate de locul accidentului.

„Cum pot să îmi zică ei că totul este sigur? Nu are cum. Nu sunt proastă. Am privit cum norul de fum a venit pe deasupra casei mele.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explozie urmată de incendiu într-un bloc din Iași. Totul a pornit de la o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

SUA anunță că Ucraina va folosi ajutorul american pentru o nouă contraofensivă: „Va recuceri teritoriul pe care rușii l-au ocupat”

Polonia vrea să aibă „cele mai bune relații posibile cu SUA, indiferent de cine e la putere”. Sikorski: „Nu mai facem aceleași greșeli”

Partenerii noștri