Live

China respinge criticile OMS privind ancheta asupra orginilor pandemiei de Covid-19

Data publicării:
Foto: Getty Images

Beijingul a respins, vineri, criticile directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la presupusa lipsă de cooperare a Chinei în ancheta asupra originilor pandemiei de COVID-19. În timp ce OMS acuză China că nu a dorit să ofere prea multe informații echipei de experți, China susține că furnizat cu „atenție specială” o „cantitate mare de date”, scrie AFP.

China, unde primele cazuri de coronavirus au fost detectate la Wuhan (centru) la sfârşitul anului 2019, trebuie "să coopereze mai bine" pentru a înţelege ce "s-a întâmplat cu adevărat", a declarat joi şeful OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Organizaţia internaţională cu sediul la Geneva se confruntă cu o presiune crescândă pentru organizarea unei noi anchete aprofundate asupra originilor pandemiei de COVID-19.

Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină asupra originilor pandemiei, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în întreaga lume.

În faţa presei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a menţionat lipsa "informaţiilor directe" despre coronavirus pe care Beijingul nu a dorit să le ofere echipei OMS, ceea ce, în opinia şefului organizaţiei internaţionale, reprezintă "o problemă".

China respinge acuzațiile OMS

Solicitat să ofere o reacţie, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a declarat vineri că "anumite informaţii referitoare la viaţa privată nu pot fi copiate şi scoase din ţară".

Cu toate acestea, experţii OMS au putut "să obţină o cantitate mare de date", iar China "le-a prezentat rând cu rând" ceea ce necesită "o atenţie specială", a mai spus Zhao, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt chinez a respins, de asemenea, declaraţiile şefului OMS conform cărora "a existat o încercare prematură" de a respinge teoria unui accident de laborator.

Teoria ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai multe persoane au murit și altele au fost rănite într-un atac violent cu cuțitul dintr-un spital din China

VIDEO Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru și i-a taxat cu 3 dolari pe credulii care au mers să vadă „câinii-panda”

Chinezii au „copiat” până și câmpurile olandeze cu lalele. Cum arată de sus parcul Holland Flower din Dafeng

Franța a criticat relația comercială cu China chiar în timpul vizitei dictatorului Xi Jinping: „Suntem departe de echilibru”

Partenerii noștri