Live

Coaliția condusă de Tusk în Polonia vrea ca guvernatorul băncii centrale să fie judecat în instanță. Șefa BCE îi ia apărarea

Data actualizării: Data publicării:
Coaliţia de partide pro-europene care a câştigat majoritatea locurilor în Parlamentul polonez susţine că guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski (foto centru), a modificat politicile instituţiei astfel încât să-şi ajute aliaţii din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să câştige un nou mandat la alegeri. Foto: Profimedia Images

Legislaţia Uniunii Europene îl protejează pe guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei dacă următorul Guvern de la Varşovia are de gând să îl pună sub acuzare sau să îl suspende din funcţie, subliniază preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-o scrisoare trimisă luni, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Coaliţia de partide pro-europene care a câştigat majoritatea locurilor în Parlamentul polonez la alegerile din octombrie susţine că guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, a modificat politicile instituţiei astfel încât să-şi ajute aliaţii din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să câştige un nou mandat la alegeri.

Candidatul coaliţiei pentru postul de premier, Donald Tusk, a spus că are suficiente voturi în camera inferioară a Parlamentului (Sejm) pentru a-l trimite pe Glapinski în faţa unui tribunal şi a adăugat că analizează această posibilitate.

„Statutul BCE şi cel al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), pentru a garanta independenţa guvernatorilor băncilor centrale naţionale, oferă protecţie în cazul în care Sejm-ul va adopta o rezoluţie care vizează punerea dumneavoastră sub acuzare”, a scris Christine Lagarde în scrisoarea trimisă lui Adam Glapinski. Lagarde a adăugat că o astfel de punere sub acuzare ar veni cu suspendarea automată a lui Glapinski atât din postul de guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei cât şi din cea de membru al Consiliului Guvernatorilor BCE şi în consecinţă ar putea fi ilegală.

„Puteţi referi o astfel de rezoluţie către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi să îi cereţi să evalueze legalitatea sa”, a adăugat Lagarde.

Mai mulţi membri ai Consiliului de administraţie de la Banca Naţională a Poloniei precum şi unii membri ai comitetului de politică monetară au avertizat că o punere sub acuzare a lui Glapinski ar putea avea un impact negativ asupra economiei şi activelor poloneze.

Între timp, Donald Tusk a spus că Guvernul său nu va face nimic care să destabilizeze Banca Naţională.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia își dezvoltă serviciile de informații. Donald Tusk anunță investiții, pe fondul amenințărilor Rusiei

Polonia doreşte să ocupe viitorul post de comisar european pentru apărare, afirmă un fost premier de la Varșovia

Polonia anunță construirea unor fortificații „de-a lungul întregii frontiere estice”

Fermierii polonezi și-au mutat protestele de la frontiera cu Ucraina, în Varșovia. Mii de oameni au strigat lozinci anti-europene

Partenerii noștri