Guvernul „zombie” al conservatorilor polonezi a fost inaugurat oficial: „Va avea viață mai scurtă decât o muscă”

Data actualizării: Data publicării:
Duda dă mâna cu Moraweicki care ține în mână un dosar roșu
Premierul desemnat Morawiecki dă mâna cu președintele Duda. Foto: Profimedia Images

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a numit, luni, în funcție noul guvern condus de Mateusz Morawiecki, un efort fără prea mari șanse de reușită, în condițiile în care formațiunea anti-europeană PiS nu are suficiente voturi pentru o majoritate după alegerile câștigate de opoziție pro-europeană, scrie Politico.

Guvernul nou al lui Morawiecki va rezista cel mult 14 zile în funcție, în condițiile în care formațiunea sa a pierdut alegerile de luna trecută în fața unei coaliții de partide pro-europene. Deși este cel mai mare partid din parlamentul de la Varșovia, PiS nu are suficiente mandate pentru a forma un guvern și nici potențiali aliați care să-l ajute să ajungă la o majoritate.

În schimb, partidele de opoziție coalizate în jurul fostului premier Tusk au 248 de mandate, suficiente pentru o majoritate solidă.

Duda și-a motivat din nou decizia de a-l numi pe Morawiecki: „Respectăm o tradiție constituțională de a numi un guvern care reprezintă formațiunea câștigătoare a alegerilor parlamentare”, a spus Duda în timpul ceremoniei de luni.

Totuși, după săptămâni întregi de încercări și de discuții cu parlamentarii, Morawiecki nu a reușit să obțină niciun fel de sprijin.

„Ne reiterăm declarația că nu există nicio șansă pentru un guvern de coaliție”, a declarat Krzystof Bosak, din partea partidului Confederația, de extremă-dreapta, singura formațiune care ar fi putut fi interesată să se alăture unei alianțe cu PiS. Totuși, chiar și dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, cele două nu ar fi avut suficiente voturi pentru o coaliție.

Duda a insistat, însă, în acest efort absurd și a numit cabinetul lui Morawiecki. Mulți dintre membrii fostului cabinet au refuzat, însă, să participe la acest nou guvern, cel mai probabil pentru a nu-și afecta reputația. Pentru prima oară, un cabinet al PiS are, însă, majoritatea miniștrilor femei.

„Privesc cu bucurie la prim-ministru și la doamnele și domnii miniștri”, a spus Duda. Liderii camerelor Parlamentului nici măcar nu s-au sinchisit să participe la ceremonie.

Morawiecki are, de acum, două săptămâni să-și prezinte programul și să încerce să obțină un vot de încredere. Când acest efort absurd va eșua, parlamentul va fi cel care va nominaliza premierul – cel mai probabil Donald Tusk.

„Guvernul premierului Tusk, în ce privește structura ministerelor, este finalizat 100%”, a declarat Marcin Kierwinski, unul dintre liderii coaliției.

Jaroslaw Kaczynski, șeful PiS și liderul de facto al Poloniei din 2015 și până la aceste alegeri a spus că a fost ideea lui ca Morawiecki să încerce să formeze un guvern „tehnocrat”. „Această propunere este și protestul nostru față de toate alegațiile conform cărora PiS a ruinat Polonia”, a declarat Kaczynski.

Totuși, felul în care a decis să se comporte PiS i-a amuzat pe parlamentarii opoziției.

„Totul este o mare glumă. Te face să vrei să râzi și să plângi în același timp”, a spus Michal Kolodziejczak, parlamentar din partea Coaliției Civice.

Leszek Miller, premier al Poloniei între 2001 și 2004, actual europarlamentar, a comparat mandatul noului guvern Morawiecki cu perioada de viață a unei muște, de aproximativ 28 de zile.

„Guvernul lui Morawiecki nu va avea timp nici să treacă prin metamorfoză, cu atât mai puțin să mai depună și ouă”, a glumit el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri