Live

Un spectacol care șochează. Povestea majoretelor lui Kim Jong-un

Data publicării:
GANGNEUNG, SOUTH KOREA - FEBRUARY 10: North Korean cheerleaders perform during a visit by United States Vice President Mike Pence to Gangneung Ice Arena on February 10, 2018 in Gangneung, South Korea. Mr Pence is on the final day of a three day visit to South Korea where he watched last night's opening ceremony in close proximity to North Korea's ceremonial head of state Kim Yong-nam and Kim Jong-un's sister, Kim Yo-jong. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Regimul din Coreea de Nord a trimis la Olimpiada de Iarnă, care are loc în Coreea de Sud, o delegație în care majoretele sunt mai numeroase decât sportivii. Tinerele au pus în scenă aceeaşi reţetă pe care o vedem la toate festivităţile comuniste: sincronizare perfectă şi entuziasm exagerat. E un spectacol care fascinează şi şochează, în acelaşi timp.

Seamănă cu un detaşament militar pentru că acţionează la comandă şi după reguli stricte. Nimic nu e la întâmplare pentru cele 229 de tinere trimise de regimul comunist să-i susţină pe sportivii nord-coreeni la Olimpiada de Iarnă.

În tribune, fiecare gest e calculat, toate se mişcă în acelaşi ritm şi de aceea i-au fascinat pe ceilalţi spectatori. La primele lor apariţii, au captat atenţia mai mult decât sportivii. Sud-coreenii s-au grăbit să le fotografieze, dar nu au putut interacţiona cu ele.

Fiecare grup de majorete e flancat de bărbaţi nord-coreeni care se asigură că fetele nu sunt luate la întrebări despre ţara lor. Iar dacă, totuşi, cineva le adresează o întrebare, singurul răspuns e un zâmbet cumva forţat.

Fetele au fost alese cu mare grijă de regim. Prima condiţie: să nu aibă niciun fel de legătură cu disidenţi, ca să nu existe riscul că s-ar putea gândi să nu mai revină acasă. Iar ceea ce au văzut în Coreea de Sud nu vor povesti niciodată.

În 2005, 21 de majorete care se întorseseră de la o competiţie sportivă din sud au fost arestate şi trimise într-o tabără de detenţie pentru că au povestit cum e în ţara vecină.

Pentru mulţi sud-coreeni, spectacolul tinerelor din nord are un gust amar. E dovada prăpastiei dintre cele două Corei, la nivel de mentalitate, atitudine şi percepţie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Burduja a aflat că va fi candidatul PNL la Primăria Capitalei când era în Coreea de Sud: M-a sunat domnul Ciucă la 6:50 dimineața

Kim Jong Un a supervizat testarea unui lansator de rachete multiple. „Va aduce o schimbare strategică”

O navă care ar fi implicată în transferuri de arme între Coreea de Nord şi Rusia este reparată într-un șantier din China (Reuters)

Reportaj Digi24 lângă Coreea de Nord. Zona demilitarizată e împânzită de militari, mine antipersonal și tuneluri subterane

Partenerii noștri