Live

Cum a reacționat Rusia la vizita lui Zelenski în Bulgaria. Peskov: Discutăm noi cu ei

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlin a criticat joi vizita președintelui Volodimir Zelenski în Bulgaria, țară membră a NATO, și îl acuză pe liderul ucrainean că vrea să implice alte țări în războiul dintre Rusia și Ucraina, relatează publicația kyivpost.com.

Regimul de la Kiev face tot ce e posibil să atragă cât mai multe țări posibil în acest conflict” a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Mai multe ţări s-au aruncat deja în acest conflict, atât direct, cât şi indirect. Acest subiect va fi discutat cu bulgarii”, mai spune Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului preciza că vizita lui Zelenski în Bulgaria nu va afecta în mare măsură rezultatul a ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina, dată fiind „situaţia actuală din prima linie”.

Deplasarea lui Volodimir Zelenski a avut loc la o lună după instalarea unui cabinet liberal la Sofia, care a decis să schimbe cursul după ce o serie de guverne interimare s-au opus trimiterii oricărui ajutor militar către Kiev.

Bulgaria, membră a UE şi NATO, dar istoric şi cultural apropiată de Moscova, este profund divizată în privinţa acestui subiect, notează AFP. În practică însă, fabricile de armament au funcţionat la capacitate maximă de la invazia rusă a Ucrainei.

Exporturile industriei militare bulgare au fost estimate să se apropie de patru miliarde de euro anul trecut - triplu faţă de recordul anterior din 2017.

Până acum, ţările terţe au acţionat ca intermediari, o soluţie găsită la începutul războiului de premierul bulgar Kiril Petkov înainte de a fi răsturnat. „Aproape tot ce am primit în primele zile ale conflictului a venit de la partenerii noştri bulgari”, a declarat recent consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak la televiziunea bulgară Nova.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicolae Stanciu, desemnat cel mai bun jucător al meciului România-Ucraina de UEFA. Ce scrie presa străină despre căpitanul naționalei

Jens Stoltenberg: Paradoxal, dar calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina

Kremlinul anunță că discută cu SUA un schimb de prizonieri care îl include și pe jurnalistul american Evan Gershkovich

După Coreea de Nord, Vladimir Putin va merge în vizită și în Vietnam. SUA au reacționat dur

Partenerii noștri