Live

Cum au lansat doi ruși din greșeală o rachetă în Crimeea, și au mai stricat încă una. Armata rusă a ținut incidentul secret doi ani

Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages

Militari ruşi din cadrul forţei aeriene navale a Flotei Rusiei din Marea Neagră au lansat, accidental, o rachetă ghidată de aviaţie de tipul X-29TD (aer-sol) pe aeroportul militar din Saki (Crimeea), au relatat sâmbătă agenţiile de presă Unian şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

Incidentul s-a produs la 1 octombrie 2017 când doi tehnicieni verificau echipamentele sistemului Oka, dar Ministerul rus al Apărării a ascuns informaţiile despre acest caz, media de la Moscova aflând despre producerea acestuia abia acum când a fost pronunţat verdictul în cazul celor doi tehnicieni de un tribunal militar, nota sâmbătă cotidianul rus Kommersant.

Racheta de 700 de kg şi cu o lungime de patru metri a demolat poarta şi o parte a peretelui hangarului, distrugând o altă rachetă din aceeaşi clasă. Din fericire, partea sa explozivă de 100 kg nu a funcţionat.

Potrivit presei ruse, consecinţele dezastruoase au fost evitate doar pentru că racheta a fost activată direct în hangar.

Prejudiciul provocat de lansarea accidentala a rachetei este estimat la 45 de milioane de ruble. Cei doi militari ruşi implicaţi direct în incident au rambursat deja câte 3.000 de ruble. În plus, unul dintre ei nu va putea fi avansat în grad timp de un an şi trei luni, cu o deducere din 15% din solda lunară, iar celălalt va avea restricţionări la promovare timp de un an şi o deducere de 10% din soldă. Dar Ministerul rus al Apărării doreşte ca cei doi să compenseze în totalitate prejudiciul cauzat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful diplomației franceze spune că 150.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina: „Eşecul militar al Rusiei este deja aici”

Ce spun serviciile secrete americane despre Putin: „Este cuprins de o frică paranoică”

Rușii au început să folosească linia ferată către Crimeea, construită în teritoriile anexate ca alternativă la podul Kerci

Ambasadorul Canadei: România nu trebuie să se considere o țară mică în fața unei amenințări mari. Întreaga Alianță ar fi în spatele ei

Partenerii noștri