Live

Video&Foto Cum fac școală copiii din Ucraina? Surpriza pe care au avut-o elevii unei clase din Irpin. Prezența președintelui nici nu a mai contat

Data publicării:
Copiii din Irpin au avut parte de o mare surpriză în prima zi de școală Foto: Profimedia Images

În plin război cu Rusia, Ucraina a redeschis școala în format fizic. Desigur, acolo unde acest lucru este posibil. Potrivit ONU, 350 de copii au murit până acum din cauza războiului. Peste 3 milioane au plecat, alături de mame și bunici. Cei mai mulți sunt în țările Uniunii Europene, inclusiv în România. 

Clopoțelul a sunat și anul acesta în septembrie, semn că a început școala. Cu mic, cu mare, copiii ucraineni au revenit în clase, bucuroși să-și revadă măcar o parte din colegi și prieteni. Acolo unde e posibil, în rest, cursurile continuă online.

Autoritățile ucrainene au permis reluarea școlii în format fizic doar acolo unde pot asigura personal și clădiri sigure, în condițiile în care peste 2.300 de școli au fost bombardate de ruși de la declanșarea invaziei. Mai mult, funcționează doar școlile care au adăposturi antiaeriene sau sunt în imediata apropiere a unor adăposturi.

La Irpin, lângă Kiev, oraș extrem de afectat de la începutul războiului de bombardamente și de luptele la sol, copiii au primit vizita președintelui Volodimir Zelenski. A stat alături de ei în bancă, a glumit cu copiii, dar la capitolul popularitate n-a avut nicio șansă când în clasă a intrat câinele Patron, dresat special pentru detectarea proiectilelor și minelor antipersonal și devenit deja o vedetă a războiului din Ucraina. Copiii l-au urmărit încântați pe câinele erou, uitând că lângă el se află și președintele.

Pe de altă parte, dacă vestul și nordul Ucrainei sunt zone relativ sigure acum, pentru sudul și estul țării situația este alta. Și aici, în unele zone, ca de exemplu la Odesa, s-au redeschis școlile. Bucuria copiilor este umbrită totuși de faptul că unele clase sunt amenajate în buncăre. Copiii au fost duși să vadă aceste locuri, preventiv. Dacă va fi nevoie să ajungă acolo, ei se vor speria mai puțin dacă vor ști cum arată clasele din subsoluri.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ceva mai urât nu există”! A vrut să ”strălucească” la Gala Met, dar ”s-a făcut de râs” + O vedetă, ”imposibil de recunoscut”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Rusia intră într-o nouă eră”. Putin începe un nou mandat de președinte. Ce înseamnă asta pentru Europa

Ministrul Apărării din Italia cere un armistițiu și discuții de pace cu Putin: „Ne-am înșelat. Sancțiunile nu pot opri Rusia”

Armata rusă a anunțat că a cucerit încă două sate din Ucraina

Xi Jinping e în Europa pentru prima oară după cinci ani și s-a întâlnit la Palatul Élysée cu Macron și șefa UE. Mizele acestei vizite

Partenerii noștri