Live

De ce au dispărut brusc vikingii din Groenlanda. Este un mister pe care istoricii nu l-au putut explica niciodată pe deplin

Data publicării:
De ce au dispărut brusc vikingii din Groenlanda. Foto:: Profimedia

Vikingii au dispărut brusc din Groenlanda la mijlocul secolului al XV-lea, la aproximativ 400 de ani după sosirea lor acolo. De ce au abandonat acest loc este un mister pe care istoricii nu l-au putut explica niciodată pe deplin, relatează CNN.

Teoriile cercetătorilor includ ca motive seceta, schimbările de temperatură, tulburările sociale și vânătoarea excesivă a colților de morsă, un bun de lux prețuit în Europa medievală, condiții în care coloniile nordice din Groenlanda nu ar mai fi fost viabile din punct de vedere economic.

Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard și Universitatea de Stat din Pennsylvania spune că a descoperit un alt factor cheie care ar putea explica de ce au fugit vikingii: o creștere a nivelului mării.

Folosind un model computerizat bazat pe înregistrări geologice și climatice, echipa a descoperit că nivelul mării ar fi crescut cu până la 3 metri în timpul celor patru secole de ocupare a Groenlandei de către vikingi.

Cercetătorii au calculat că 204 de kilometri pătrați de teren ar fi fost inundați în perioada în care așezarea a fost ocupată, făcând comunitățile nordice mai vulnerabile la furtuni și eroziunea de coastă.

Pierderea terenurilor locuibile ar fi fost agravată de o scădere a temperaturilor în Europa, care a dus în cele din urmă la ceea ce este cunoscut sub numele de Mica Epocă de Gheață, care a început în jurul anului 1250 d.Hr, arată un studiu publicat luni în revista științifică PNAS.

„Schimbarea nivelului mării este un element integral, care lipsește din povestea vikingilor”, a spus Richard Alley, profesor de geoștiințe la Universitatea din Pennsylvania.

Analizele rămășițelor umane din curțile bisericilor și ale animalelor din grămezile de gunoi au arătat, de asemenea, că, de-a lungul acestei perioade de timp, dieta coloniștilor vikingi a trecut de la alimente de pe uscat, cum ar fi animalele, la resurse marine, cum ar fi peștii și focile, au observat cercetătorii. Această schimbare s-ar fi putut datora pierderii terenurilor care erau potrivite pentru cultivarea culturilor.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană deschide o reprezentanță în Groenlanda. UE vrea acces la resursele din regiunea arctică

În Groenlanda au început să se formeze noi insule din cauza topirii calotei de gheață

Groenlanda pierde 30 de milioane de tone de gheață pe oră din cauza încălzirii globale

Un fenomen rar a fost surprins în apele Groenlandei. Imagini spectaculoase cu un ghețar care se răstoarnă

Partenerii noștri