Groenlanda pierde 30 de milioane de tone de gheață pe oră din cauza încălzirii globale

Data publicării:
calotă glaciară topindu-se
Foto: Profimedia Images

Calota de gheață din Groenlanda pierde, în medie, 30 de milioane de tone de gheață pe oră din cauza crizei climatice provocate de activitatea industrială umană, o cantitate cu 20% mai mare decât se credea inițial, conform unui studiu recent citat de The Guardian.

Cercetătorii se tem că această cantitate adițională de apă în Oceanul Atlantic de Nord ar putea să ducă la dispariția curenților AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), un deznodământ catastrofal pentru omenire.

Topirea în mod accelerat a gheții din Groenlanda ca urmare a încălzirii globale este studiată și documentată de decenii întregi. Tehnicile folosite până acum, precum măsurarea înălțimii banchizei sau a greutății sale pe baza gravitației, sunt utile în a determina pierderile de gheață. Topirea gheții duce inclusiv la ridicarea nivelului mărilor.

Deși nu pot să estimeze dispariția ghețarilor care se află sub nivelul mării în zone fiordurilor din jurul insulei, cercetătorii au folosit imagini din satelit pentru a analiza poziția și starea tuturor ghețarilor din Groenlanda în fiecare lună din 1985 până în 2022. Imaginile arată o pierdere mare și răspândită de gheață care ajunge la o cantitate de trilioane de tone.

„Schimbările din jurul Groenlandei sunt uriașe și se întâmplă peste tot – aproape fiecare ghețar a pierdut volum în ultimele decenii.

E evident că dacă oceanul primește o cantitate mare de apă la nordul Atlanticului, se va ajunge la o slăbire a curenților, deși nu pot să zic că intuiesc cât de mare va fi această slăbire”, spune Dr. Chad Greene, care a condus cercetarea și lucrează la NASA.

Se știe despre curenții AMOC că se află deja la cel mai scăzut nivel al lor din ultimii 1.600 de ani și că în 2021 cercetătorii au observat un punct de cotitură al slăbirii acestora.

Un studiu recent sugerează că dispariția lor ar putea să se întâmple chiar până în 2025 în cel mai rău caz.

O mare parte din banchiza de gheață a Groenlandei ar putea să fie aproape de momentul de cotitură în care situația devine ireversibilă.

Studiul, publicat în jurnalul științific Nature, a folosit Inteligența Artificială pentru a cartografia peste 235.000 de poziții de ghețari pe parcursul unei perioade de 38 de ani la rezoluții de 120 de metri. Cercetarea a arătat că Groenlanda a pierdut din calota sa glaciară o suprafață de aproximativ 5.000 de kilometri pătrați de gheață din 1985 până acum, echivalentul unui trilion de tone de gheață.

Cea mai recentă actualizare a unui proiect care compilează toate măsurătorile cu privire la gheața din Groenlanda a observat că 221 de miliarde de tone de gheață s-au topic în Groenlanda în fiecare an din 2003 și până în prezent.

Noul studiu revizuiește cantitaea cu încă 43 de miliarde de tone pe an, ceea ce înseamnă o pierdere totală de 30 de milioane de tone de gheață pe oră, în medie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri